Zaštita prava žena

06. srpnja 2018.

Razgovor između irske stručnjakinje za reproduktivna prava Alison Spillane i istraživačke novinarke Ane Brakus ukazao je na različitost političkog i društvenog konteksta prava na pobačaj u ovim zemljama, ali i zajedničku važnost unapređenja i zaštite reproduktivnog zdravlja i prava žena.

Na tribini o irskom referendumu o pobačaju, održanoj 29. lipnja u Kinu Europa, stručnjakinja za reproduktivna prava žena Alison Spillane osvrnula se na politički i društveni kontekst pobjede na referendumu, koji je označio povijesnu prekretnicu nakon 35 godina potpune zabrane pobačaja te odluku o unaprjeđenju zaštite zdravlja i prava Irkinja.

Spillane, aktivistkinja organizacije Irish Family Planning Association koja godinama pruža usluge informiranja i savjetovanja o svim aspektima reproduktivnog zdravlja na području Irske, otkrila je kako je pokret borbe za legalizaciju i dostupnost pobačaja potaknut upravo mnogobrojnim pričama i neprilikama žena koje su se obratile ovim centrima za pomoć. Kriminalizacija pobačaja onemogućila je aktivistkinjama, kao i medicinskom osoblju, pomoći ženama koje su zbog nemogućnosti pobačaja strahovale za svoje fizičko ili psihičko zdravlje, zatvorsku kaznu zbog online naručivanja tableta za pobačaj ili su bile prisiljene potražiti pomoć u Ujedinjenom kraljevstvu te se same uputiti na emocionalno i ekonomski iscrpljujuće putovanje. Napomenula je kako su upravo priče poput one o smrti stomatologinje Savite Halappanavar, kojoj je odbijena zdravstvena pomoć prilikom komplikacija tijekom trudnoće, pomogle promijeniti mišljenje velikog broja građanki i građana Irske, kao i velikog broja političara. Jednako tako, veliku je ulogu u opozivu 8. amandmana irskog Ustava koji je ženama onemogućavao pravo na pobačaj, igrala i direktna komunikacija aktivistkinja i aktivista s građanstvom na terenu. 

Pod moderiranjem Marine Škrabalo iz Zaklade SOLIDARNA, razgovor se vodio i s istraživačkom novinarkom Novosti Anom Brakus, koja se osvrnula na važnost razgovora o ovoj temi u okviru najavljene promjene hrvatskog zakona o pobačaju. Napomenula je da, iako je u Hrvatskoj pobačaj legaliziran već više od 40 godina, njegova dostupnost predstavlja veliki problem. Pa tako, primjerice, u Splitskoj bolnici od 30 liječnika tek jedan pristaje besplatno pružiti ovu zdravstvenu uslugu dok se ostali pozivaju na priziv savjesti. Ovakav se kontekst uvelike razlikuje od irskog u kojem je upravo medicinsko osoblje bilo među najglasnijim podražavateljima legalizacije pobačaja te je 1600 liječnika i liječnica aktivno sudjelovalo u samoj kampanji.

Isto tako, dok su ispovijesti Irkinja čije je zdravlje ili sloboda bilo ugroženo nemogućnošću pobačaja pomogle objasniti težinu i važnost ovog pitanja te ublažile stigmu i predrasude koje se uz njega vežu, Ana Brakus je objasnila kako se u Hrvatskoj žene još uvijek ne osjećaju sigurno i spremno javno podijeliti svoja iskustva zbog straha od osude i kritike društva.

Na pitanje o utjecaju Katoličke crkve na kampanju i stavove Iraca, koji se značajnom većinom identificiraju kao katolici, Alison Spillane odgovorila je kako je moralni autoritet Crkve u Irskoj uvelike poljuljan skandalima vezanim uz nasilje prema ženama u raznim institucijama kao i uz nasilje nad djecom te je javnost koja se suočila sa ispovijestima žena uvidjela potrebu suosjećanja i pružanja adekvatne zdravstvene usluge.

Tribinu su organizirale Platforma za reproduktivna prava i Zaklada SOLIDARNA, uz podršku Kina Europa i Friedrich-Ebert-Stiftung Zagreb.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Zaštita prava žena 1 Zaštita prava žena 2

chevron-right