Transparentnost lokalnih vlasti veća, ali i dalje nedovoljna

04. srpnja 2018.

Lokalna uprava i samouprava postaje sve više transparentna, ali ima puno prostora za poboljšanje, zaključci su istraživanja Instituta za javne financije o proračunskoj transparentnosti lokalnih jedinica.

Institut za javne financije (IJF) predstavio je 2. srpnja u Kući Europe rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. 

Iz Instituta ističu kako se prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu popravlja i kako se u posljednja četiri ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52.

Ipak, naglasili su iz IJF-a, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima (županije 4,9, gradovi 4, općine 3,3) i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija. 

Institut je objavio i interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2017. – ožujak 2018.

Podsjetimo, GONG je od 2009. do 2014. godine tri puta istraživao transparentnost i otvorenost svih 576 općina, gradova i županija u Hrvatskoj, stoga za one koji žele znati više preporučamo usporedbu s rezultatima GONG-ovih istraživanja LOTUS (Lokalna Odgovorna i Transparentna Uprava i Samouprava):

2009.

2012.

2014.   

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Transparentnost lokalnih vlasti veća, ali i dalje nedovoljna 1

chevron-right