Nove tehnologije za transparentniju vlast

05. lipnja 2018.

Konferencija u Sarajevu bila je prilika za globalno i regionalno povezivanje i suradnju na inovativnim projektima, otvorenom kodu i otvorenim podacima za odgovornu vlast i informirane građane.

Ovogodišnja konferencija Point 7.0 u Sarajevu je ugostila 70-ak govornika i gotovo dvostruko više sudionika još jedne globalno-regionalne rasprave o novim tehnologijama i kako ih primijeniti u procesima otvaranja vlasti i veće razine odgovornosti političara prema javnosti i građanima koje zastupaju. Fokus je i ove godine bio na najvećim globalnim izazovima gdje su najčešće spominjane dezinformacije i kako zaustaviti njihovo širenje i nemjerljiv šetni utjecaj na javno mnijenje i povjerenje u institucije.

Nove tehnologije za transparentniju vlast 1

Predstavljene su tako nove regionalne inicijative fokusirane mahom na monitoriranje sadržaja i integriteta medija među kojima su FakeNews Tragač i Ras(KRIK)avanje iz Srbije, te Raskrinkavanje i Analiziraj.ba iz Bosne i Hercegovine.

Mediji su ove godine bili vruća tema Pointa, uz društvene mreže i brojne kanale putem kojih se danas informacije razmjenjuju brže i brojnije nego li ikada prije, a što bitno utječe i na tradicionalne načine proizvodnje medijskog sadržaja.

Ipak, Adam Chodikoff, fact-checker američkog The Daily Showa s Trevorom Noahom istaknuo je kako se njegov posao, usprkos brojnim novim tehnologijama i komunikacijskim kanalima, posljednja dva desetljeća nije bitno mijenjao. I dalje se najviše oslanja na recenzirane studije, službene dokumente i izvješća i bazu Nexis kao relevantno mjesto za brzu i temeljitu provjeru informacija.

Nove tehnologije za transparentniju vlast 2

Više o novim mogućnostima za premošćivanje 'starih' problema u medijima govorio Jeremy Druker predstavljajući Transitions, vodeću organizaciju za razvoj medija na području Srednje i istočne Europe. Solution Journalism Initiative krenula je iz SAD-a i proširila se EU kao ideja o novinarstvu koje predstavlja rješenja, otkriva njihov učinak i dubinski traga za mogućim uzrocima problema.

Nove tehnologije za transparentniju vlast 3

Drugi projekt češkog Transitiona je PressStart, globalna crowdfunding platforma specijalizirana za novinarske priče koje se teško probijaju u komercijalnim medijima zemalja u tranziciji, dok treći projekt smjera samoodrživosti nezavisnih malih medija pomoću blockchain tehnologije i sustava potpore, a nazvan je Civil.

Otvorenost vlasti bila je druga tema o kojoj se iz različitih perspektiva razgovaralo na panelima Point 7.0 konferencije. Udruga Zašto ne?, domaćin konferencije, predstavila je u Bosni i Hercegovini već široko korištenu platformu JavnaRasprava koja, pored objave i analize zakonskih akata otvara i mogućnost izravnog kontakta sa zastupnicima sva tri u Bosni i Hercegovini postojeća parlamenta. Predstavljena je suradnja sa slovenskim institutom Danes je nov dan koji su za slovenski Državni zbor razvili aplikaciju Parlameter.si, više fokusiranu na vizualizaciju službenih podataka, njihovo uspoređivanje, preglednost i pretraživanje, no bez interakcije s korisnicima. Platforma koju trenutno razvijaju za Hrvatsku u suradnji s GONGom, i Bosnu i Hercegovinu u suradnji sa Zašto ne, trebala bi objediniti tehnološki i interaktivni pristup što je izazov čiji će pozitivan ishod u najvećoj mjeri ovisiti o otvorenosti parlamenta. Hrvatski saborski zastupnici, primjerice, nemaju vlastite službene email adrese za izravna pitanja građana.

Nove tehnologije za transparentniju vlast 4

Kosovski parlament je, s druge strane, potpisao deklaraciju o otvorenosti još 2016. godine i ustanovio Forum otvorenosti koji okuplja zastupnike i predstavnike civilnog društva. Usprkos dobroj volji i do sad ostvarenoj otvorenosti, voditelj IT odjela kosovskog parlamenta, Vullnet Kabashi, istaknuo je kako se često susreću s istim preprekama – nedostatkom financijskih sredstava i kvalitetnih IT rješenja.

Upravo tu se otvara mogućnost suradnje s organizacijama civilnog društva i primjenom otvorenog koda za kvalitetna IT rješenja koja zahtijevaju značajno manja financijska ulaganja. Sve što je potrebno su otvoreni podaci i politička volja.

Nove tehnologije za transparentniju vlast 5

Više informacija o svakom pojedinom panelu možete pronaći na https://point.zastone.ba/news/

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Nove tehnologije za transparentniju vlast 6   Nove tehnologije za transparentniju vlast 7

chevron-right