Nove konzultacije o registru lobista

04. kolovoza 2016.

Hoće li Komisija napokon 'uhvatiti bika za rogove'?! Europska komisija pokrenula je javne konzultacije o budućnosti europskog režima transparentnosti za lobiste.

Europska komisija pokrenula je javne konzultacije o budućnosti europskog režima transparentnosti za lobiste. Savez za transparentnost lobiranja i etičku regulaciju (ALTER-EU) odmah je reagirao.

Vicky Cann iz Opservatorija korporativne Europe, članica upravljačkog odbora ALTER-EU-a, kazala je: "ALTER-EU su veterani u zagovaranju reforme EU registra transparentnosti, a do sada je promjena bila dosta spora. Da bi ove nove konzultacije bile istinski drugačije, Komisija mora tražiti mišljenja sa svih strana Europe i, presudno, mora biti spremna uhvatiti bika lobiranja za rogove. Pravno-obvezujući registar - koji bi išao dalje od de facto obveznog registra – je jedini način osiguravanja uvida građana u to tko utječe na donošenje odluka u EU, o kojim problemima, u čiju korist i s kojim proračunom".

Fabian Flues iz organizacije Friends of the Earth Europe, još jedan član upravljačkog odbora ALTER-EU-a kaže: "U ovom trenutku polovina podataka u registru su ili nepotpuni ili netočni, što je izrugivanje transparentnosti. Treba nam mnogo bolji sustav nadzora, sa stvarnim sankcijama za one lobiste koji obmanjuju javnost, da bismo imali veću transparentnost oko toga tko utječe na odluke u EU".

Nina Katzemich iz organizacije LobbyControl, članica upravnog odbora ALTER-EU-a rekla je: "Skandalozno je da se Komisija još uvijek sastaje s lobistima koji nisu u registru transparentnosti nakon što je Predsjednik Juncker naveo povećanu transparentnost kao jedan od prioriteta Komisije. Minimum bi bio da se Komisija hitno ograniči samo na sastanke s registriranim lobistima – sve drugo je samo ohrabrivanje nastavljanja mutnih praksi".

Tijekom procesa konzultacija i kao dio kampanje Puna transparetntnost lobiranja odmah!, ALTER-EU će predati potpuni odgovor te će također surađivati sa svojim članovima diljem EU kako bi podijelili iskustva o transparentnosti lobiranja na nacionalnoj razini. Istaknut ćemo svoja iskustva o lošoj kvaliteti podataka iz sadašnjeg registra, ilustrirati probleme sa sadašnjim sustavom žalbi i podijeliti svoje detaljne ideje za reformu.

chevron-right