Novi impuls koji pokreće EU temelji se na stabilnim financijskim mehanizmima

15. rujna 2015.

U petak, 11. rujna u Europskoj kući u Zagrebu, u organizaciji EESC-a, održan je okrugli stol na temu „Uloga zadružnih banaka“, s ciljem predstavljanja koncepta i modela kooperativnih etičnih banaka. Nove financijske perspektive i EU strategije za društveno poduzetništvo predstavili su Carlos Trias Pinto iz EESC-a, Fabio Salviato iz FEBEA-e, Katarina Ivanković Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Goran Jeras ispred etične banke i Zadruge za etično financiranje uz moderiranje Marine Škrabalo iz GONG-a.

Carlos Trias Pinto, koji se već dugi niz godina bavi štednim zadrugama istaknuo je kako pojedinac mora biti u centru financijskih institucija: „Šteditne zadruge i banke moraju pomagati razvoju pojedinaca no i društva u cjelini što uključuje i ekonomski razvoj te je paradigma kako je bankarski sustav učinkovit ako je koncentriran mit.“ Osvrnuo se i na socijalno poduzetništvo koje treba promatrati u širem smislu te su ovakvi financijski modeli usmjereni prema financiranju projekata koji u sebi nose element socijalne inkluzije. „Fokusiranje na društveno poduzetništvo je novi impuls koji pokreće EU te je cilj formirati stabilne financijske mehanizme koji će na lokalnoj razini puno učinkovitije upravljati rizicima.“, naglasio je Pinto.

Fabio Salviato se osvrnuo na model mikrokreditiranja, kao dio tradicije etičnih banaka, koji kreiraju rješenje problema kojima se saniraju posljedice krize koja je iza nas te je istaknuo važnu ulogu koju FEBEA ima u tom procesu. „Moramo se okrenuti novim, alternativnim modelima razmišljanja te je stvaranje etične banke i u Hrvatskoj još jedan korak na tom putu. Sada je pravo vrijeme za etične modele financiranja koji su okrenuti pomaganju drugima i naš cilj je fokusirati se na projekte naše djece jer želimo ostaviti njima bolji svijet.“, istaknuo je Salviato.

Katarina Knežević Ivanković govorila je o strategiji društvenog poduzetništva koja ima konkretne mjere, prioritete i ciljeve te je prije gotovo šest mjeseci prihvaćena odlukom Vlade. „Sada je pred nama faza provođenja zakonskih okvira, obrazovanja i edukacije, povezivanja pojedinaca te osiguranje financijskog kapitala. Ministarstvo je uspostavilo institucionalnu jedinicu kroz koju će se provoditi aktivnosti. Strategija sadrži devet kriterija za prepoznavanje društvenog poduzetnika i uspostavit će se i Evidencija društvenih poduzetnika koji će se moći prijavljivati na natječaje. U prvoj fazi neće biti potrebno da je poduzetnik evidentiran u evidenciji no cilj je da se uspostavi učinkovita Evidencija prema kriterijima usvojenima kroz Strategiju za razvoj društvenog poduzetništva.“, rekla je Ivanković Knežević.

Natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava u prvoj fazi provođenja bit će usmjereni prema početnicima, redefiniranju i proširivanju poslovanja te dodatnom zapošljavanju. Sljedeća faza uključivat će osnaživanje financijskih institucija koje će kroz mikrokreditiranje i kreditiranje omogućiti poduzetnicima osiguranje održivosti i daljnji razvoj.

Goran Jeras kratko je predstavio EUSEF fond (European Social Entrepreneurship Fund) koji osnovan u suradnji ZEF-a sa SEFEA-om, Impact HUB-om. LEADER mrežom, odvjetničkim uredom Tomislava Valičevića, tvrtkom Mara te CEDRA-om kao nositeljem projekta. „Ovaj fond sadrži sve karakteristike koje su sudionici današnjeg okruglog stola spomenuli u svojim govorima i u potpunosti je u skladu sa Strategijom razvoja društvenog poduzetništva i omogućit će konkretne investicije u projekte koji su razvijeni u skladu s modelom društvenog poduzetništva.“, zaključio je Jeras.

chevron-right