„Nada za demokraciju: 25 godina participativnog budžetiranja širom svijeta“

13. svibnja 2015.

Povodom 25 godina od pokretanja prvog participativnog budžetiranja u brazilskom gradu Porto Alegre, portugalska organizacija In Loco Association izdala je opsežan zbornik tekstova pod naslovom „Nada za demokraciju: 25 godina participativnog budžetiranja širom svijeta“.

Dio zbornika bavi se generalnim pitanjima, problemima i dilemama participativnog budžetiranja, a velik broj tekstova posvećen je detaljnim opisima raznih modela koje je participativno budžetiranje poprimalo u raznim dijelovima svijeta. Zbornik sadrži i osvrte iz prve ruke na participativne procese sa svih kontinenata, javlja kulturpunkt.hr dodajući kako verziju na engleskom jeziku možete besplatno preuzeti u pdf formatu.

Dobra je ovo prilika još jednom podsjetiti na „Pazi(n), proračun!“ - projekt participativnog budžetiranja, koji su GONG-a i Grad Pazin te Društvo Naša djeca i Institut za javne financije s Udrugom gradova provodili  tijekom 2014. godine s ciljem da se u proces donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu aktivnije uključe građani i javnost Pazina.

Podsjetimo, Grad Pazin je za uključivanje građana u izradu proračuna Grada Pazina za 2015. godinu u sklopu „Pazi(n) proračuna“ nagrađen i kao primjer najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje u Hrvatskoj. Pred vama je, pak, brošura Pazi(n) proračun! - Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna te mini-dokumentarac kao svojevrsni kolaž svih provedenih javnih rasprava vezanih uz Pazi(n) proračun.

chevron-right