Približavanje demokracije građanima e-participativnim alatima

28. travnja 2015.

Transparentnost smanjuje troškove i povećava kvalitetu života, a brojne su mogućnosti kako se građane na zabavan i poučan način može potaknuti na uključivanje u proces oblikovanja sredine u kojoj žive. Na tom je tragu udruga Zelena Istra u sklopu projekta «Participativno budžetiranje – građani nadziru lokalni proračun» sredinom travnja u Zagrebu održala dvodnevni seminar na temu „e-Participativni alati“. Kroz ciklus predavanja i radionica  predstavljene su metode i pogodnosti korištenja ovih lako dostupnih i besplatnih sredstava.

Premda je praksa participativnog odlučivanja u Hrvatskoj još uvijek rijetka, u Njemačkoj je dosad provedeno već stotinjak sličnih projekata. U njima je kroz razvoj softverskih alata sudjelovala i Michelle Reusch iz organizacije Zebralog koja je sudionicima seminara predstavila „Solingen Spart“  kao uspješan primjer provođenja mjera štednje na lokalnoj razini ostvarenih suradnjom između građana i predstavnika vlasti služeći se kombinacijom tiskanih i online medija. Trend porasta participacije građana od 1998. do danas u Zebralogu osiguravaju unaprjeđivanjem vizualne atraktivnosti i jednostavnosti stranica putem kojih građani mogu uživo pratiti ne samo u raspravu i glasovanje o mjerama štednje, već i investicijskih projekata na lokalnoj i državnoj razini.

O važnosti korištenja softverskih alata za približavanje demokracije građanima govorili su i Róbert Bjarnason te Gunnar Grímsson iz Citizens Foundation koji su pokrenuli projekte izravne demokracije „Better Reykjavik“ i participativnog budžetiranja „Better Neighbourhoods“ u glavnom gradu Islanda. Inovativnim idejama i open source alatima 2008. stvorili su Your Priorities, platformu za pokretanje participativnih projekata bez naknade. Ovu stranicu koja se služi umjetnom inteligencijom za bolje informiranje građana o relevantnim temama dosad  je koristilo 600.000 ljudi diljem svijeta, a 2011. je dobila i nagradu European e-Democracy.

Približavanje demokracije građanima e-participativnim alatima 1
izvor: Zelena Istra

Građani trebaju shvatiti da je proračunski novac njihov

Što se domaćih snaga tiče, Dejan Gambin iz tvrke Coin d.o.o. prikazao je analize proračuna svih jedinica lokalne uprave i samouprave za period od 2002. do 2013. godine kako bi pokazao na koje sve načine građani i profesionalci mogu koristiti javno dostupne informacije u svrhu veće učinkovitosti i boljeg provođenja zakona.

Ključno je, naime, da građani shvate kako je proračunski novac njihov i da su otvoreni podaci iznimno važni za funkcioniranje demokracije, naglasio je Marko Rakar iz udruge Vjetrenjača te na primjerima iz svijeta (javnog prijevoza, online peticija, geopozicija naselja .... ) prikazao kako transparentnost smanjuje troškove i povećava kvalitetu života. Podsjetivši na vlastitu digitalizaciju proračunskih podataka, Rakar je najavio i nove projekte temeljene na umjetnoj inteligenciji putem kojih će se građani sami moći „igrati“ besplatno dostupnim podacima iz registra nabave svih jedinica lokalne uprave i samouprave unazad više godina.

Približavanje demokracije građanima e-participativnim alatima 2
izvor: Zelena Istra

Participacija građana za povratak povjerenja u demokraciju

Upoznavši se na radionicama s procesom stvaranja vlastitih personaliziranih stranica na Your Priorities platformi, sudionici seminara iz Karlovca, Malog Lošinja i Pule imali su priliku i detaljnije se upoznati s primjerom participativnog budžetiranja „Better Neighbourhoods“. Putem ovog projekta građani Reykjavika na stranici predlažu ideje i glasuju o preraspodjeli 1,9 milijuna eura namijenjenih za njihovo ostvarivanje. Samo u zadnjih godinu dana predloženo je više od 500 ideja o kojima je raspravljalo i odlučivalo 7.000 registriranih korisnika putem svojih osobnih računala i mobilnih uređaja.

Važno je reći da Citizens Foundation aktivno sudjeluje u edukaciji i održavanju svih Your Priorities projekata, a posebno naglašavaju iznimnu važnost jednostavnosti i vizualne atraktivnosti za poticanje participacije kao i osiguravanje anonimnosti i zaštite podataka u stvaranju povjerenja. Stalnim unaprjeđivanjem izgleda i funkcionalnosti stranice, kao i procesa registracije i privatnosti uspjeli su u četiri godine ostvariti više od 200 ideja građana u vrijednosti gotovo osam milijuna eura.

 

chevron-right