Ministarstvo začuđeno zahtjevom Platforme 112

19. ožujka 2015.

Ministarstvo socijalne politike i mladih izražava čuđenje zahtjevom Platforme 112 da se obustavi natječaj namijenjen udrugama za projekte usmjerene na osiguravanje prehrane u školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji, čime, smatra Ministarstvo, izražavaju temeljno nepovjerenje u kapacitete i kompetentnost tih organizacija, odnosno sebe samih.

„Taj presedan Platforma 112 je u javnosti (u srijedu) predstavila zaključkom da je model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge, krivi put rješavanja jednog od gorućih problema i da se njime podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci, što je nažalost utemeljeno na potpuno krivim premisama“, komentar je koji je Hina dobila u četvratak u kabinetu ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

U kabinetu podsjećaju da postoji i funkcionira dugoročna sustavna podrška i politika socijalne zaštite najugroženijih obitelji i djece te da to ne isključuje kratkoročne mjere, kao što su projekti usmjereni borbi protiv siromaštva. Također navode kako postoji rubna zona obitelji koje su se nenadano našle u privremenim financijskim problemima zbog neisplate plaće ili gubitka posla, a da obično zbog posjedovanja imovine ne mogu ispuniti uvjete za primanje zajamčene minimalne naknade.

Upravo takvim obiteljima s djecom namijenjen je ovaj projekt u suradnji s udrugama civilnog društva, za koje nam iskustvo govori da su brže u detektiranju problema, mobilnije i bolje inkorporirane u zajednicu od samog sustava, ističu u Ministarstvu.

Objašnjavaju da to ne podrazumijeva, kako sugerira Platforma 112, da će udruge imati pravo diskrecijske ocjene da odluče „koja su djeca gladnija“, jer su udruge dužne provoditi projekte u suradnji s centrima za socijalnu skrb i školama čije osoblje najbolje zna koja su djeca najugroženija. Zaista nam nije jasno gdje tu Platforma 112 vidi diskriminaciju, kad je cilj projekta upravo da do diskriminacije ne dođe i da se pomogne onima kojima je pomoć nužna, navode sugovornici iz kabineta ministrice.

chevron-right