Igre gladi ili kako će se djeca natjecati za školske obroke!

18. ožujka 2015.

Model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge, krivi je put rješavanja jednog od gorućih problema i njime se podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci, upozorila je Platforma 112 nakon što je Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo 13. ožujka 2015. poziv za prijave projekata udruga usmjerenih na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Na Poziv, naime, udruge mogu prijaviti projekte usmjerene na osiguravanje prehrane u školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

Nije jasno kako će se spriječiti obilježavanje te djece selekcijom niti je jasno što će biti s onim sredinama gdje nema udruga koje mogu zadovoljiti natječajne propozicije, upozorava Platforma 112 dodajući da bi netko ironičan mogao ovaj natječaj nazvati i "Igrama gladi" jer će se, valjda, projekti natjecati i dobivati bodove prema nečijoj procjeni koja su i čija djeca gladnija i siromašnija te koje su udruge sposobnije nahraniti ih?!?

Sporna je i druga točka natječaja kojom se preko udruga želi nabavljati i dijeliti odjeću, obuću, školski pribor, opremu za nastavu tjelesno-zdravstvene kulture i druge potrepštine za djecu. Država je dužna to činiti isključivo putem institucija sustava jer sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednake uvjete školovanja - podsjeća Platforma 112.

Ujedno, mora se javnosti odgovoriti da li se i kako predviđena proračunska sredstva povezuju s novcem koji nam stoji na raspolaganju u namjenskom programu FEAD Europske unije za koji je zaduženo Ministarstvo socijalne politike i mladih, raspisivatelj ovog nevjerojatnog natječaja.

Na jednako loš način, znači putem sličnog natječaja, rješavalo se i pitanje osobnih asistenata u nastavi, podsjeća Platforma 112, koja traži od Ministarstva socijalne politike i mladih, ali i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da pristupe sustavnom rješavanju podrške djeci iz socijalno ugroženih obitelji kroz jačanje institucija sustava, a ne putem projektnog financiranja udruga.

Sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednaka prava i jednake mogućnosti a to se može postići jedino dugoročnom sustavnom podrškom kroz institucije kojima to i jest u opisu poslova. Stoga od nadležnog ministarstva Platforma 112 traži poništenje ovog natječaja i žurnu izradu cjelovitog Programa subvencioniranja prehrane i materijalne podrške za socijalno ugroženu djecu školske dobi, koji će se osloniti na sustav centara za socijalnu skrb, u koordinaciji sa školama, uz isključivanje svakog oblika diskriminacije. Također, o svojem zahtjevu traže žurno i javno izjašnjavanje potpredsjednice Vlade Milanke Opačić i Pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.

chevron-right