I novinari i novinarke su građani i građanke, zar ne?

13. ožujka 2015.

Organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 pridružile su se Hrvatskom novinarskom društvu u oštroj osudi postupanja Ravnatelja HRT-a i zahtjevu da se postojeći neustavni i nedemokratski Etički kodeks HRT-a stavi izvan snage te hitno donese novi te poništi otkaze, a  priopćenje Platforme 112 prenosimo u cijelosti.

Iz medija smo saznali da su novinarke HRT-a Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić dobile otkaz zbog takozvanog neovlaštenog istupanja u javnosti nakon emisije prijenosa inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i navodne štete ugledu koje su time prouzročile HRT-u, čime je, kako se navodi, prekršen Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks HRT-a.

Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme 112 pridružile su se Hrvatskom novinarskom društvu u oštroj osudi ovakvog postupanja Ravnatelja HRT-a i zahtjevu da se postojeći neustavni i nedemokratski Etički kodeks HRT-a stavi izvan snage te hitno donese novi, a otkaze poništi.

Ne ulazeći u svjetonazorske razlike i suprotstavljene stavove o profesionalnosti novinarskog rada Elizabete Gojan i Hloverke Novak-Srzić te njihov način komunikacije s javnošću i kolegama unutar kolektiva, ovakvo obrazloženje otkaza smatramo krajnje neprihvatljivim i zloćudnim presedanom, koji po mnogočemu podsjeća na takozvani verbalni delikt za kojega smo mislili da je davno zaboravljen. Naime, njime se novinarkama poriče njihovo temeljeno građansko pravo na javno izražavanje, upisano u Ustav Republike Hrvatske i niz međunarodnih konvencija.

Nije li svrha novinarstva javno informiranje i poticanje javne debate? Ne bi li onda strukovni propisi i interni akti svih medija, a posebice javne televizije, trebali dodatno štititi, a ne lišavati novinare prava na javno izražavanje koje je i njihovo temeljno jamstvo obavljanja poštenog novinarskog posla, ali i zaštite od raznih vrsta pritisaka?

I novinarke su građanke, zar ne? Jer u ovom slučaju nije riječ o odavanju poslovne tajne zbog koje bi nastala realna i mjerljiva šteta, već se radi o potpuno subjektivnoj, diskrecijskoj ocjeni.

Čak kad bi bilo i nedvojbeno da je prouzročena nekakva šteta ugledu HRT-a, posebno upada u oči da je ovim činom drastično povrijeđeno civilizacijsko načelo razmjernosti djela i kazne, jer izrečene sankcije nisu, primjerice, postotno smanjenje plaće, ukor, opomena ili nešto slično, već oduzimanje radnog mjesta. To bi bilo usporedivo kao kada bi u kaznenom pravu postojali samo oslobođajuća presuda i osuda na doživotni zatvor.

U širem kontekstu potpune neizvjesnosti procesa restrukturiranja na HRT-u ovi otkazi funkcioniraju kao korporativna prijetnja i manifestacija sirove moći poslodavca, odnosno kao jasna poruka drugim radnicima da se novinarski rad na HRT-u kao javnoj ustanovi, eto, samo podnosi sve dok se o njemu u javnosti šuti.

Platforma 112 svrstava se uz sve novinare, građane i institucije koje će daljnjim akcijama principijelno braniti pravo svakog novinara i novinarke bez obzira na njihove svjetonazorske razlike i ideološka opredjeljenja, da govori i djeluje, ne samo u programu, već i u javnosti.

Jedino legitimno ograničenje prava na javno izražavanje može postojati kada je riječ o govoru mržnje, a nikako ičija kadrovska politika. U tu svrhu Platforma 112 očekuje hitno očitovanje Odbora za medije Hrvatskog sabora, Pučke pravobraniteljice, ali i daljnje javne reakcije širokog kruga novinara i građana.

chevron-right