Koliko su potrošili Grabar-Kitarović i Josipović?

03. ožujka 2015.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović objavila je u ponedjeljak na internetskoj stranici kolinda.hr izvještaj o financiranju izborne promidžbe po kojemu je u predsjedničkoj izbornoj kampanji potrošila nešto više od 8, 327 milijuna kuna, što je 2.162 kune manje od ukupne svote kojom je raspolagala. Kandidat Ivo Josipović u kampanji za predsjedničke izbore ukupno je potrošio 7 milijuna i 986 tisuća kuna, izvijestila je šefica njegove kampanje Tamara Obradović Mazal.

Za izbornu kampanju Grabar - Kitarović prikupila je gotovo 8,33 milijuna kuna, od čega je HDZ, koji ju je kandidirao, dao pet milijuna kuna, pravne osobe donirale su 1,161 milijun kuna, a 2,138 milijuna su bile donacije fizičkih osoba. Najviše je novca potrošeno za usluge, 7,278 milijuna kuna, od čega najviše, 6,138 milijuna kuna za promidžbu i informiranje.

Objavljeno je izvješće o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe od 1. rujna 2014. do 9. siječnja 2015. te o rashodima izborne promidžbe od 16. listopada 2014. do 9. siječnja 2015. U njemu su i podaci o prosljeđivanju nedopuštenih donacija u državni proračun te o povratu donacija uplaćenih nakon zakonskog roka uplatiteljima. Na listi donatora je ukupno 856 pravnih i fizičkih osoba.

Kandidat Ivo Josipović u kampanji za predsjedničke izbore ukupno je potrošio 7 milijuna i 986 tisuća kuna, izvijestila je u srijedu šefica njegove kampanje Tamara Obradović Mazal.

Fnancijsko izvješće, sukladno pravilima, u utorak je predano Državnom izbornom povjerenstvu.

"Državno izborno povjerenstvo izvijestili smo o iznosu potrošenom u kampanji, a radi se o 7 milijuna i 986 tisuća kuna. Od tog iznosa primljene donacije, ponajprije u novcu te u robi i uslugama čine 3 milijuna i 200 tisuća kuna, dok preostali iznos čine vlastita sredstva odnosno sredstava političkih stranaka", rekla je Obradović Mazal.

Dodala je da financijsko izvješće sadrži svoju prihodovnu stranu, trošak prema dobavljačima, promidžbeni dio koji se odnosi na zakup medija pa je time, dodala je, ispunjena i ta obveza vezana uz kampanju.

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je da je ukupno u kampanji za predsjedničke izbore potrošila 8 milijuna i 130 tisuća kuna, od čega su donacije iznosile 4 milijuna i 600 tisuća kuna, a ostatak troškova financirao je HDZ.

chevron-right