Referendum uspio, više od 90 posto Pločana protiv termoelektrane

26. siječnja 2015.

Referendum o termolelektrani na ugljen u Pločama je uspio, a više od 90 posto Pločana glasalo je protiv njezine izgradnje. Nakon objave prvih neslužbenih rezultata prema kojima su Pločani u nedjelju na referendumu velikom većinom odbili projekt TE Ploče, priopćenjem za medije su se javnosti obratili iz Luke Ploče, glavnog predlagatelja izgradnje termoelektrane na ugljen te ustvrdili kako će poštovati volju građana.

Prema neslužbenim rezultatima Izbornog povjerenstva iz Ploča, s tek 446 glasova "za", to jest 8,49 posto, i čak 4771 glasom "protiv", što je 90,79 posto, oni su tako poslali jasnu poruku Vladi. Od 8700 registriranih glasača na referendum je izašlo njih 5255, odnosno 60,40 posto ukupnog glasačkog tijela, što znači kako je referendum važeći, iako ne obvezujući.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić (HDZ) zahvalio je svojim sugrađanima koji su izašli na referendum, te poručio Vladi kako je ovo jasna poruka da ne može ignorirati lokalnu samoupravu. ''Meni je izuzetno drago da su građani Ploča prepoznali važnost situacije. Sad je svima jasno kako lokalni referendumi mogu uspjeti, a ovom odlukom građana potvrdio se stav Gradskog vijeća i ovo je još snažnija poruka Vladi da se kod ovakvih ili sličnih projekata moraju uvažavati mišljenja i stavovi naroda i lokalne samouprave'', rekao je za Hinu gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.

Predlagatelj inicijative za gradnju termoelektrane snage 800 MW na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče je tvrtka kćer Luke Ploče d.d., Luka Ploče energija d.o.o., a projekt ima potporu resornog ministarstva gospodarstva. Investitori još nisu poznati, a neslužbeno se može čuti kako će se u pregovore i pronalazak partnera stupiti tek nakon možebitnog uspješnog rješavanja administrativnih prepreka.

Protiv termoelektrane se svojedobno izjasnilo Gradsko vijeće Grada Ploče, koje je o tome donijelo i Deklaraciju kojom je i najavljen ovaj referendum. Također, protiv TE Ploče na jednoj od skupština izjasnila se i Županija dubrovačko-neretvanska, a u Pločama je protiv tog projekta na dva prosvjeda u organizaciji Građanske inicijative Pravo na zdrav život, izašlo više tisuća ljudi.

A što je s Plominom C?

U zajedničkom priopćenju Zelena Istra i Zelena akcija također čestitaju stanovnicima Ploča navodeći kako su svojim izlaskom i glasovanjem investitoru, ali i Vladi RH, poslali snažnu poruku protiv izgradnje takvih "okolišno i ekonomski štetnih projekata".

I Istarska županija ima mogućnost raspisivanja savjetodavnog referenduma, kakav je održan u Pločama, čime bi se jasno pokazalo žele li građani Istre Termoelektranu "Plomin C". No, kako navode, IDS, koji upravlja Istrom, takvo nešto uporno odbija lažno se prikazujući kao oporba tom projektu, a građanima Istre istodobno i dalje oduzima pravo na demokratsko izjašnjavanje o toj termoelektrani.

IDS mora donijeti odluku je li im važnija predizborna koalicija sa zagovornicima TE "Plomin C", a to su SDP i HNS, ili zdravlje građana, te hoće li raspisati savjetodavni referendum o tom projektu, ili će zbog stranačkih interesa i dalje stajati po strani, poručuju te udruge. Iako referendum nije obvezujući, u ORaH-u se nadaju da će Vlada poštovati odluku više od 90 posto građana koji su jasno iskazali nezadovoljstvo planiranim projektom, štetnim za okoliš i zdravlje stanovnika Ploča te svih stanovnika doline Neretve.

Termoelektrana Ploče nije u interesu građana Ploča niti je u nacionalnom interesu Hrvatske, smatraju u ORaH-u i dodaju kako je - u vrijeme kada se cijeli svijet okreće alternativnim obnovljivim izvorima energije - gradnja termoelektrane na ugljen potpuno promašen i štetan projekt na području na kojem je, uz ribarstvo i turizam, poljoprivreda glavna gospodarska aktivnost.

Luka Ploče: poštivat ćemo volju građana

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata prema kojima su Pločani u nedjelju na referendumu velikom većinom odbili projekt TE Ploče, priopćenjem za medije su se javnosti obratili iz Luke Ploče, glavnog predlagatelja izgradnje termoelektrane na ugljen te ustvrdili kako će poštovati volju građana.

U priopćenju se navodi kako su čuli kakav je stav Pločana, te ističu da je na njima da ga poslušaju i razmotre daljnje korake.

''Kao inicijatori ideje temeljem pozitivnih iskustava brojnih zapadnoeuropskih gradova i luka vjerujemo da bi ovaj projekt pružio ozbiljan potencijal za razvoj Luke Ploče, grada Ploča i doline Neretve, no mi nismo u poziciji donositi strateške odluke. Ovaj savjetodavni referendum provodio se prije nego što su napravljene ikakve studije, pogotovo one koje govore o utjecaju na okoliš ili na ostale gospodarske djelatnosti ovog kraja, temeljem kojih bi se o toj ideji mogla voditi argumentirana, a ne emotivna ili politikantska rasprava'', navodi se u priopćenju u kojem dalje stoji kako su građani Ploča uskraćeni za bitne informacije vezane uz projekt.

Iz Luke Ploče također navode kako je ovaj referendum bio nepotrebno trošenje novaca, ali kažu kako će ''poštovati volju lokalnog stanovništva, kao i zakone i propise RH''.

''Naš stav je da se puni potencijal koji ova investicija pruža Pločama ne može ostvariti bez prihvaćanja projekta od strane lokalnog stanovništva. Mi ćemo i dalje, kao i dosad, aktivno tražiti prilike za osiguranje održivog razvoja Ploča i Luke Ploče kao gospodarskog pokretača grada'', pišu iz Luke Ploče te dodaju kako će u svim postupcima uključiti građane kako bi bili informirani.

Ustvrdili su da će se Luka Ploče razvijati i bez termoelektrane te izrazili nadu da će oni koji nose odgovornost za razvoj grada, kao i udruge koje su ih aktivno osporavale, uskoro iznijeti realne alternativne projekte koji će omogućiti gospodarski rast grada Ploča.

chevron-right