Čak 17 gradova i općina očekuje prijevremene izbore

22. siječnja 2015.

Nakon što devet gradskih te osam općinskih vijeća nije usvojilo proračune za ovu godinu, Vlada je na otvorenom dijelu sjednice donijela rješenja o razrješenju gradonačelnika odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je u tih 17 jedinica lokalne samouprave imenovala povjerenike i povjerenice, a nakon isteka roka za moguće upravne sporove bit će u roku tri mjeseca raspisani izvanredni izbori.

Raspuštena gradska vijeća i razriješeni gradonačelnici te njihovi zamjenici bit će i formalno objavom rješenja u Narodnim novinama u Rabu, Pagu, Hvaru, Dubrovniku, Omišu, Korčuli, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini te Zlataru. Također, bit će raspuštena općinska vijeća te razriješeni načelnici i njihovi zamjenici u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i

Prema zakonskim propisima, podsjetimo, ako proračun jedinice lokalne samouprave za iduću godinu ne bude donesen do 31. prosinca te godine i ako ne bude odluke o privremenom financiranju, pokreće se proceduru za prijevremene izbore, a Vlada imenuje povjerenika koji će u međuvremenu upravljati gradom i općinom.

Sukladno rješenjima Vlade imenovani su povjerenici Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika. Tako je povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Raba imenovana je Milena Marijan Peranić, Ivo Fabijanić imenovan je povjerenikom za Gradsko vijeće i gradonačelnika Grada Paga, Matko Martinić Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Hvara, Nikola Pavlović Grada Dubrovnika, Pave Gulišija Grada Omiša, Tajana Grbin Grada Korčule, Sonja Ružić-Cvrtnjak Grada Novog Marofa, Siniša Čurla Grada Svetog Ivana Zeline, a Đurđa Barić-Dakić Grada Zlatara.

Povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i općinskog načelnika Općine Kukljica imenovana je Kristina Božić, Dubravka Martić imenovana je povjerenicom za Općinsko vijeće i općinskog načelnika Općine Rugvica, Ines Grubišić Općine Milna, Milorad Nenadović Općine Petlovac, Sanja Vukelić Općine Čaglin, Branimir Posavec Općine Strahoninec, Ante Jurjević Općine Lumbarda te Mijo Kladarić Općine Gundinci.

chevron-right