Kojih 17 jedinica lokalne samouprave očekuje prijevremene lokalne izbore?

19. siječnja 2015.

Nakon što devet gradskih te osam općinskih vijeća nije usvojilo proračune za ovu godinu, Vlada je na otvorenom dijelu sjednice donijela rješenja o razrješenju gradonačelnika odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je u tih 17 jedinica lokalne samouprave imenovala povjerenike i povjerenice, a nakon isteka roka za moguće upravne sporove bit će u roku tri mjeseca raspisani izvanredni izbori.

Prema zakonskim propisima, podsjetimo, ako proračun jedinice lokalne samouprave za iduću godinu ne bude donesen do 31. prosinca te godine i ako ne bude odluke o privremenom financiranju, pokreće se proceduru za prijevremene izbore, a Vlada imenuje povjerenika koji će u međuvremenu upravljati gradom i općinom.

Sukladno rješenjima Vlade imenovani su povjerenici Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika. Tako je povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Raba imenovana je Milena Marijan Peranić, Ivo Fabijanić imenovan je povjerenikom za Gradsko vijeće i gradonačelnika Grada Paga, Matko Martinić Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Hvara, Nikola Pavlović Grada Dubrovnika, Pave Gulišija Grada Omiša, Tajana Grbin Grada Korčule, Sonja Ružić-Cvrtnjak Grada Novog Marofa, Siniša Čurla Grada Svetog Ivana Zeline, a Đurđa Barić-Dakić Grada Zlatara.

Povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i općinskog načelnika Općine Kukljica imenovana je Kristina Božić, Dubravka Martić imenovana je povjerenicom za Općinsko vijeće i općinskog načelnika Općine Rugvica, Ines Grubišić Općine Milna, Milorad Nenadović Općine Petlovac, Sanja Vukelić Općine Čaglin, Branimir Posavec Općine Strahoninec, Ante Jurjević Općine Lumbarda te Mijo Kladarić Općine Gundinci.

chevron-right