Žalbe na biračke odbore i uznemiravanje birača

11. siječnja 2015.

Dok se izborni dan u Hrvatskoj približava kraju uz brojne dojave građana o kršenju izborne šutnje i neprimjerenom ponašanju nekih biračkih odbora i lokalnih čelnika, očekuje se da će izvan Hrvatske glasanje potrajati i nakon 19 sati zbog gužve na biračkim mjestima, posebno na njih 15 u BiH, preciznije na njih 10 u Mostaru. Podsjetimo, glasati mogu svi birači koji se do 19 sati zateknu na biračkom mjestu, makar bili posljednji u redu koji izlazi izvan zgrade u kojoj se nalazi birački odbor i makar se, kao birači bez prebivališta u Hrvatskoj, nisu registrirali, nego su tek danas zatražili potvrde za glasanje.

S obzirom na dojave o organiziranom prijevozu birača, odgovornost je na Državnom izbornom povjerenstvu da, u suradnji s nadležnim institucijama, istraži sumnju o netransparentnom financiranju izbornih kampanja. Pri tome je potrebno imati na umu da je HDZ bio najavio da će financirati takve aktivnosti, od čega se naknadno ogradio, te današnje dojave građana GONG-u o prijevozu birača (primjerice, u organizaciji predsjednika Općinskog vijeća Udbine i zamjenika načelnika općine Drenovci koji je k tome navodno koristio službeni automobil).

Najviše žalbi građana, prema neanonimnim dojavama na GONG-ove telefone, mail i društvene mreže, odnosilo se na rad biračkih odbora. Povodom tri dojave da je nekim građanima omogućeno da glasaju u ime članova obitelji ili poznanika, nadležna izborna povjerenstva posjetila su dotična biračka mjesta te u razgovoru s članovima biračkog odbora utvrdila da nepravilnosti nije bilo (Sveta Marija kod Čakovca, Mravince kod Solina), osim greške prilikom zaokruživanja birača koji ima isto ime i prezime, što je u međuvremenu „ispravljeno“ (Lug kod Donjeg Prološca).

Posebne frustracije izazvalo je neodazivanje biračkih odbora na pozive teško pokretnih ili nepokretnih građana kojima nije omogućeno glasanje u vlastitom domu, pri čemu se istaknuo birački odbor u Kutini (BM 13) koji nije osigurao otvaranje rampe za osobe koje se kreću pomoću kolica, a istovremeno je odbio sići do parkirališta kako bi omogućio glasanje osobi s invaliditetom. K tome, stigle su i sljedeće dojave o neprofesionalnom radu biračkih odbora:

-          BO nagovarao birača da glasa za Ivu Josipovića (Kijevo)

-          članovi BO-a nazivaju ljude koji nisu izašli na glasanje (Perušić)

-          ignoriranje promatrača koji govore biračima kako da glasaju ili prate odaziv birača putem vlastitog popisa (Spomen dom Alojza Vulinca u Ivanić Gradu, Sinj i Zagreb: Remetinec BM 188 i Trnje u OŠ Rapska)

-          članovi BO-a su članovi stranaka, većinom HDZ-a (Lipovac, Blatnica Štefanje, Šušnjara, Popovača, Knezovljani kod Donjih Kukuruzara, Panjani u Hrvatskoj Kostajnici, Stružec kod Popovače)

-          BO nije upozorio građane kako da danas izvade potvrde za glasanje ako imaju važeće osobne iskaznice, a nisu u popisu birača (Dalj)

-          za ispunjavanje listića osigurane samo grafitne olovke (Krku i Mlinovi kod Dubrovnika)

-          neadekvatno zatvorene i zapečaćene glasačke kutije (Šćitarjevo, Čepin - BM 7, Mravince OŠ Kraljice Jelene)

-          biračko mjesto nije otvoreno na vrijeme jer je domar škole zaključao glasačku kutiju u podrum (OŠ Kuzmica u Pleternici).

Najviše dojava građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na glasanje za ili protiv konkretnih kandidata na samim biračkim mjestima, u javnim prostorima i putem privatnih komunikacijskih kanala, poput e-mailova i telefonskih poziva i sms-ova na privatne, ali i službene brojeve telefona. K tome, kao agitatori posebno su se izdvojili svećenici koji su pozivali na glasanje protiv agnostika ili za Kolindu Grabar Kitarović na misi i internetu (Župa Marije Božje Lurdske u Zagrebu, Župa Svetog Jurja u Gornjoj Stubici, Preko na Ugljanu, Reutlingen u Njemačkoj) te načelnici općina (ispred crkve u Petlovcu i u Suhopolju).

Općenito, osjeti se slaba informiranost birača o rokovima i načinu registracije za glasanje izvan mjesta prebivališta.

chevron-right