Pred drugi krug izborna šutnja

10. siječnja 2015.

Hrvatska u nedjelju, 11. siječnja u drugom krugu bira predsjednika, odnosno predsjednicu države, subota i nedjelja dani su izborne šutnje.

Izborna šutnja počela je s prvim minutama subote, 10. siječnja i traje do nedjelje, 11. siječnja do 19 sati. Vrijeme je to u kojem je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i neslužbenih rezultata izbora. Za to vrijeme ne smiju se objavljivati ni fotografije, izjave ili intervjui kandidata, SDP-ova Ive Josipovića i HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović, navoditi njihove izjave ili pisana djela.

Za izborne šutnje ne smiju se slati promidžbeni SMS-ovi ili e-mailovi, distribuirati letci u poštanske sandučiće. Zabrana bilo kakve promidžbe odnosi se ne samo na tradicionalne medije, već i na Internet, Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike da izbornu šutnju poštuju i na društvenim mrežama.

Budući da izborna šutnja završava u 19 sati, u nedjelju se neće morati čekati ponoć da bi DIP objavio izborne rezultate. Već od 20 sati DIP će na svojim internetskim stranicama početi objavljivati podatke o prvim privemenim i nepotpunim rezultatima koje će stalno ažurirati.

U nedjelju navečer znat će se, dakle, hoće li Hrvatsku idućih pet godina voditi aktualni predsjednik Josipović ili prva predsjednica Grabar-Kitarović. Josipović je u drugi krug ušao s tijesnom prednošću od 1,5 posto glasova u odnosu na HDZ-ovu kandidatkinju. Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti ima nešto manje od 3,8 milijuna birača.

chevron-right