Izborna šutnja za vikend

09. siječnja 2015.

Subota i nedjelja dani su izborne šutnje za predsjedničke izbore, 11. siječnja, na kojima će birači odlučivati tko će od dvoje kandidata idućih pet godina biti na čelu države. Izborna šutnja počinje s prvim minutama subote, 10. siječnja, a završava u nedjelju, 11. siječnja u 19 sati.

Tijekom izborne šutnje zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i neslužbenih rezultata izbora. Ne smiju se objavljivati ni fotografije, izjave ili intervjui kandidata, navoditi njihove izjave ili pisana djela, slati promidžbeni SMS-ovi ili e-mailovi i distribuirati letci. Izborna šutnja mora se poštivati i na društvenim mrežama.

U drugi krug izbora za predsjednika ili predsjednicu Republike ušli su kandidat SDP-a Ivo Josipović, koji je u prvom krugu održanom 28. prosinca dobio 38,46 posto glasova i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, koja je osvojila 37,22 posto glasova. Ponovljene hrvatske predsjedničke izbore pratit će gotovo 22 tisuće promatrača, približno kao u prvom izbornom krugu. Prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni na dan izbora u 22 sata, na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

chevron-right