Apel svim akterima izbornog procesa: poštujte pravila poštenih izbora!

09. siječnja 2015.

Povodom izbora za predsjednika Republike GONG poziva sve aktere izbornog procesa (biračke odbore i ostala izborna tijela, birače i kandidate, političke stranke, institucije i medije) da poštuju pravila poštenih izbora.

GONG poziva biračke odbore da se strogo drže propisa, procedura i uputa DIP-a te da se ne upuštaju u zabranjene avanture i, primjerice, glasaju umjesto drugih osoba koje nisu glasale. Podsjeća, naime, da su takve zloupotrebe kaznena djela. Također, poziva biračke odbore da omoguće neometano glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu samo ukoliko se radi o njihovoj želji.

Istovremeno, GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti:

  • promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata
  • promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela
  • promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva za vrijeme održavanja sjednica, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe na rad izbornog tijela te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao
  • promatrač ima pravo, a njegova organizacija obavezu edukacije promatrača o njihovim pravima i obavezama prije upućivanja na biračka mjesta

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

chevron-right