DIP donio odluku o potpunim rezultatima prvog kruga

05. siječnja 2015.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je u ponedjeljak 5. siječnja 2014. odluku o potpunim rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora održanom 28. prosinca 2014. godine.

DIP je to učinio nakon što je prikupio i obradio rezultate glasovanja sa svih 6.350 biračkih mjesta, uključujući i biračko mjesto broj 7 u Zagrebu na kojemu je glasovanje ponovljeno u nedjelju, 4. siječnja. Učinjeno je to jer je u glasačkoj kutiji bilo više listića od broja birača koji su izašli na izbore. DIP je ranije istaknuo kako glasovanje na biračkom mjestu broj 7 u Osnovnoj školi dr. Ivana Merza ne može utjecati na rezultat izbora za predsjednika, niti na redoslijed kandidata utvrđen nakon prvog kruga.

Prema broju dobivenih glasova 28. prosinca, prvo mjesto zauzeo je kandidat SDP-a Ivo Josipović (dobio 38,46 posto), druga je HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Graba Kitarović (37, 22 posto) treći Ivan Sinčić, kandidat Živog zida (16, 42 posto), a četvrti Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) koji je osvojio 6, 30 posto glasova.

Nitko od četvero kandidata nije dobio većinu potrebnu za pobjedu u prvom krugu ,(većina glasova svih birača koji su glasovali), pa će se predsjednik ili predsjednica izabrati na ponovljenim izborima,odnosno u drugom krugu 11. siječnja. Odluka o potpunim rezultatima izbora za predsjednika Republike održanim 28. prosinca 2014. i 5. siječnja 2015. objavljena je na internetskim stranicama DIP-a, priopćeno je iz Povjerenstva.

chevron-right