sučeljavanje na gong.hr: Tko se odazvao odgovoriti na ključna pitanja?

25. prosinca 2014.

Demonopolizacija hrvatskog vanjskopolitičkog aparata, jačanje civilne komponente međunarodne razvojne suradnje, jačanje građanskog nadzora sigurnosnih službi i policije te povećanje transparentnosti proračuna sigurnosno-obavještajnih agencija i transparentnosti politike javnih nabava u sigurnosno obavještajnom sektoru – neke su od tema oko kojih je portal gong.hr, imajući na umu stvarne ovlasti koju nosi funkcija za koju se natječu, želio sučeliti predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničke kandidate Ivu Josipovića, Ivana Vilibora Sinčića i Milana Kujundžić, no jedini se odazvao kandidat Sinčić te u nastavku možete pročitati njegova razmišljanja u vezi postavljenih pitanja, a mi ćemo odgovore tražiti i dalje i od ostalih kandidata i kandidatkinje

Hoćete li i u kojem smjeru zagovarati demonopolizaciju hrvatskog vanjskopolitičkog aparata i zalagati se za uključivanje predstavnika civilnog društva u savjetovanja prilikom formuliranja i provedbe ciljeva sigurnosne i vanjske politike?

Sinčić: Osnovni problem našeg društva jest u tome što vlada financira samo pro-režimske udruge. Uključivanje civilnog društva imalo bi smisla samo onda kada bi 'civilno društvo' uistinu obuhvaćalo civilno društvo, a ne samo uzak krug vladi bliskih ljudi i udruga.

S obzirom na to da je međunarodna razvojna suradnja dio međunarodne vanjske politike i dugoročni instrument usmjeren na suzbijanje siromaštva u svijetu i osnaživanje globalnih partnerstava, na koji način kanite doprinijeti jačanju „civilne komponente“?

Sinčić:
Tako da se poveća ekonomska sloboda građana, samo ekonomski slobodni građani imaju snagu organizirati se i učinkovito boriti za svoje interese.

Hoćete li se zalagati za jačanje građanskog nadzora sigurnosnih službi i policije na tragu prijedloga organizacija civilnog društva da se uspostavi neovisno vijeće kompetentnih stručnjaka za građanski nadzor svih mjera tajnih prikupljanja podataka pri saborskom Odboru za ljudska prava?

Sinčić:
Da.

Kanite li se i u kojem smjeru angažirati u cilju povećanja transparentnosti proračuna sigurnosno-obavještajnih agencija i transparentnosti politike javnih nabava u sigurnosno obavještajnom sektoru?

Sinčić:
Tako da umjesto političkih disidenata tajne službe nadziru kriminalce i korumpirane države institucije koje bi se trebale boriti protiv korupcije.

chevron-right