Tko je od predsjedničkih kandidata skupio najviše donacija?

23. prosinca 2014.

Najviše donacija za financiranje predsjedničke kampanje prikupila je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, 300.000 kuna više od SDP-ova kandidata Ive Josipovića i dva milijuna više od Milana Kujundžića i Ivana Sinčića, pokazuju izvješća objavljena na internetskim stranicama predsjedničkih kandidata.

Kandidati su do ponedjeljka u ponoć morali javno objavili izvješća o donacijama stranaka, tvrtki i građana te troškovima dosadašnje izborne promidžbe.

Kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović prikupila je ukupno 2,4 milijuna kuna, a potrošila 2,5 milijuna.

Nešto manje od 2,1 milijun kuna uplatili su tvrtke i građani SDP-ovu kandidatu Josipoviću koji je na promidžbu potrošio 5,4 milijuna kuna, dvostruko više od glavne protukandidatkinje Grabar-Kitarović.

Razliku do oko šest milijuna kuna koliko je Josipović ukupno skupio dale su političke stranke koje podupiru njegovu kandidaturu.

Kujundžić, kandidat Hrvatske zore za kampanju je skupio 564.559 kuna, a potrošio 390.806 kuna, dok su donatori Ivanu Sinčiću uplatili 102.332 kuna. Taj nezavisni kandidat na promidžbu je dosad potrošio 92.627 kuna, pokazuje izvješće.

Tvrtke kandidatu mogu donirati najviše 200 tisuća kuna, a fizičke osobe (građani i obrtnici) najviše 30 tisuća kuna. Donacije mogu biti novčane, robne i u obliku usluge.

Donacije i troškovi nisu konačni, odnose se na razdoblje do 22. prosinca i mogu se prikupljati do završetka promidžbe, do ponoći 26. prosinca.

Osam milijuna kuna iznos je koji svaki od četvero kandidata za predsjednika države može potrošiti na promidžu. Ne izabere li se predsjednik ili predsjednica u prvom krugu, za dvoje kandidata koji uđu u drugi taj se iznos može povećati do 1,6 milijuna kuna.

chevron-right