"Presuda otvara mogućnost zaustavljanja golfa na Srđu"

19. prosinca 2014.

Presuda Visokog upravnog suda kojom se ruši županijski prostorni plan iz 2006. godine, koji je proširio obuhvat golfa na Srđu, otvara mogućnost pobijanja odluka i akata donesenih na temelju toga plana, rekao je za Hinu odvjetnik Inicijative "Srđ je naš" Enes Ćerimagić, koji očekuje da će u konačnici zaustaviti projekt golfa na Srđu.

Naime, još jučer je u javnost izašla informacija kako je Visoki upravni sud RH donio krajem studenog pravomoćnu presudu kojom se ukida odluka iz 2006. godine kojom je tadašnji povjerenik Vlade HDZ-ov Želimir Bosnić izmijenio prostorni plan Dubrovačko- neretvanske županije te tako proširio obuhvat projekta golfa na brdu Srđ poviše Dubrovnika sa 100 na 310 hektara, a to su u petak na konferenciji za novinare u Dubrovniku ponovili i predstavnici inicijative Srđ je naš.

''Ovo nam daje dobre temelje za dalje'', rekao je jedan od čelnika Inicijative Đuro Capor.

Enes Ćerimagić, odvjetnik Inicijative Srđ je naš, koja se već godinama bori protiv projekta golfa na Srđu, u telefonskoj izjavi za Hinu je istaknuo kako će ići u pobijanje urbanističkog plana uređenja naselja Bosanka koji je Gradsko vijeće usvojilo srpnja 2013., čime je bila uklonjena posljednja prostorno-planska prepreka za projekt golfa.

''Mi ćemo u svakom slučaju ići u pobijanje dozvola za projekt golfa na Srđu. Pokrenuli smo brojne postupke prije ove presude", rekao je Ćerimagić i dodao kako očekuju da će u konačnici zaustaviti projekt. ''Mislim da se ovaj projekt ne realizira bez obzira na naše napore, što potvrđuje naše teze da se radi o špekulantskom projektu kojem je namjera bila osigurati prostorne planove i dokumentaciju, da bi se onda to cijelo zemljište, koje je nabavljeno jeftino, prodalo na tržištu nekretnina po većoj cijeni'', drži Ćerimagić.

''Mi ćemo napadati Urbanistički plan uređenja Bosanke koji je omogućio ovaj projekt. To je opći akt čiju zakonitost mogu osporavati i građani, a mi (Inicijativa) smo i vlasnici zemlje na Bosanci, tako da smo stranka u postupku'', rekao je Ćerimagić. Objasnio je i što u pravnom smislu znači ''ukidanje odluke presudom suda''.

''Presuda ukida odluku, ne poništava je, a to znači da ukinuta odluka stvara pravne učinke od trenutka donošenja presude na ubuduće", rekao je. Inicijativa ipak drži, istaknuo je Ćerimagić, da presuda Visokog upravnog suda od 28. studenog otvara mogućnost pobijanja i odluka vezanih za golf koje su donesene prije nje, a na temelju pravomoćno pobijene odluke povjerenika Želimira Bosnića iz 2006. godine.

chevron-right