Početkom idućeg tjedna poznat broj promatrača

18. prosinca 2014.

Tek početkom idućeg tjedna znat će se precizan broj promatrača za predsjedničke izbore 28. prosinca, jer je za dva dana produljen rok u kojemu izborni stožeri kandidata, odnosno njihove političke stranke, moraju dostaviti popise promatrača, doznaje se u srijedu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Rok za dostavu popisa produljen je sa 20. na 22. prosinca, do kada bi se trebao znati i popis od oko 6.400 biračkih mjesta.

U DIP-u kažu kako su ih kontaktirali izborni stožeri svih četvero predsjedničkih kandidata, koji čekaju objavu biračkih mjesta kako bi mogli dostaviti popise promatrača. Svi su pritom najavili "velik broj" promatrača.

Od pet nevladinih udruga koje su dobile dozvole za promatranje samo su dvije, GONG i Hrvatsko odgovorno društvo, ispunile zadaću i dostavile popis od 15, odnosno pet promatrača. Udruge Promatrač, Studentski katolički centar Palma i U ime obitelji to još nisu učinile.

Udruga U ime obitelji prvotno je najavljivala da će maksimalno imati šest tisuća promatrača, no sada spominje određeniju brojku od 700 promatrača.

Predsjedničke izbore imaju pravo nadzirati promatrači nevladinih udruga i političkih stranaka koje imaju predsjedničke kandidate, te strani promatrači.

Za sada, svoj su interes pokazala četiri strana promatrača, po dva iz Litve i Latvije.

chevron-right