Tiskani glasački listići za predsjedničke izbore na putu

16. prosinca 2014.

Glasački listići za predsjedničke izbore su tiskani i šalju se u inozemstvo te u udaljenije dijelove Hrvatske, poput otoka, doznaje se u utorak u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Do kraja tjedna listići će biti poslani svim općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima, najavljuje potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić. Na otoke su, pojašnjava, poslani ranije kako bi se preduhitrile, eventualne, vremenske neprilike koje bi mogle dovesti u pitanje pravodobnu dostavu izbornog materijala za izbore u nedjelju, 28. prosinca.

Glasački su listići bijele boje i na njima su abecednim redom navedena imena četvero kandidata za predsjednika Republike: Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Sinčić (Živi zid).

Do svih biračkih mjesta pravodobno će stići i pomoćni listići i matrice kako bi svoje biračko pravo mogli iskoristiti slijepi i slabovidni birači. Takvi birači mogu glasovati uz pomoć druge osobe, dakle pratitelja koji će po njihovoj ovlasti zaokružiti redni broj ispred imena i prezimena predsjedničkog kandidata ili samostalno, uz pomoć tehničkog pomagala – matrice i pomoćnog listića.

Ako dakle, slijepi ili slabovidni birač izrazi želju samostalno glasovati, birački će mu odbor uručiti pomoćni glasački listić na Braillevom pismu, glasački listić i matricu pomoću koje će popuniti taj listić. Nakon što ispuni glasački listić, slijepi, odnosno slabovidni birač ubacuje ga u glasačku kutiju, a pomoćni listić na Braillevom pismu i matricu vraća biračkom odboru.

Glasačke listiće, tradicionalno, tiskaju Narodne novine, a koliko je taj posao stajao u DIP-u u utorak još nisu mogli precizirati.

chevron-right