DIP: HDZ-ove donatorske večere po zakonu

15. prosinca 2014.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) utvrdilo je da su donatorske večere HDZ-a i donacije uplaćene na poseban račun predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović zakonite, i da nije bilo nikakvih prekršaja, objavio je u ponedjeljak RTL.

DIP je izvršio izvanredan nadzor posebnog računa za kampanju Kolinde Grabar Kitarović nakon što je GONG na njihovu adresu uputio zahtjev da ispita prikupljanje sredstava za kampanju HDZ-ove kandidatkinje Grabar Kitarović donatorskim večerama.

"Na tom izvodu su bile uplate i s donatorske večere. Međutim, sve te uplate su bile učinjene sukladno zakonu, a uplata od tvrtke koja se spominjala nije bilo", rekla je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Zdravka Čuftar Šarić u večerašnjoj izjavi za RTL.

Kolinda Grabar Kitarović, prenosi RTL, rekla je kako bi voljela da se provjeri i kampanje drugih kandidata, da se vidi koje ih tvrtke financiraju. Šef njenog izbornog stožera Miro Kovač pozvao je aktualnog predsjednika i predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića da objasni javnosti kako je moguće da tvrtke u njegovoj kampanji dobivaju poslove.

"Mislim da se zovu Rizol i Mrak, a da znamo da su te tvrtke, kao što je rekla državna revizija, poslovale mimo pravila", rekao je Kovač. HDZ je već organizirao dvije od pet planiranih večera - u Zagrebu i Splitu, a slijede u Koprivnici, Osijeku i Rijeci.

chevron-right