Pazi(n) proračun i sljedeće godine, a možda i ne samo u Pazinu

12. prosinca 2014.

Na posljednjoj javnoj raspravi uoči usvajanja gradskog proračuna Pazina za 2015. gradska uprava najavila je sudjelovanje građana u oblikovanju proračuna i sljedeće godine, a da sve iz ovogodišnjeg Pazi(n) proračuna doista bude i izvršeno, pazit će Građanski odbor. U međuvremenu, bilo bi fantastično da ova korisna priča iz srca Istre što prije pusti korijenje i u drugim gradovima i općinama Hrvatske.

Mnogi bi gradovi odbili ideju da im javnost “čeprka” po proračunu, istaknula je Suzana Jašić iz GONG-a, zahvalivši Gradu Pazinu što je pristao sudjelovati u ovom pilot projektu kada je riječ o Hrvatskoj: «Gradska uprava pokazala je iznimnu kooperativnost pa su odmah nakon komunikacije s građanima na raspravama često kretali u rješavanje pojedinih problema ili dostavljanje naknadnih odgovora. Razumljivo je da je ovaj projekt u početku od dijela javnosti dočekan sa skepsom, ali vjerujem kako će se pokazati da je ovo imalo smisla, i to ne samo u vidu glasanja za male komunalne akcije koje su samo mali dio proračuna. Nadajmo se da će se ova dobra praksa nastaviti i sljedećih godina».

S obzirom na najave iz Grada, sudjelovanje građana, koji su pokazali velik interes u prtethodnih 14 tribina i ubuduće bi trebala postati praksa. Naime, nakon što su predsjednik Gradskog vijeća, gradonačelnik, gradski pročelnici i pročelnice zainteresiranoj javnosti Pazina predstavili što je sve od prijedloga građana ušlo u Prijedlog proračuna, a 40-ak prisutnih građana i građanki podržalo “Pazi(n), proračun”, gradska je uprava najavila sudjelovanje građana u oblikovanju proračuna i sljedeće godine.

No, ovogodišnji posao na Pazi(n) proračunu nije posve gotov, predstoji ga još vizualizirati evaluirati projekt te pripremiti njegovo predstavljanje u edukaciji drugih jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnoga društva. Detalje i prezentaciju s rasprave možete pročitati pogledati na proracun.pazin.hr

Pazi(n) proračun i sljedeće godine, a možda i ne samo u Pazinu 1
izvor: proracun.pazin.hr

"Animirati građane je dugotrajan proces"

Međutim, vratimo se ovog trena ono što je već postignuto, naime, kako je podsjetio gradonačelnik Renato Krulčić, «na poziv Grada pristigao je čak 141 prijedlog komunalnih akcija, koje su prema financijskom modelu razvrstane u male ili velike komunalne akcije te u akcije koje spadaju u redovito održavanje. O njima se potom raspravljalo s građanima kroz devet tribina po mjesnim odborima. Kroz sektorske rasprave dobili su se vrijedni inputi, a kroz sve rasprave prošlo je više od 350 građana što je velik uspjeh za jedan ovakav nov pristup».

Štoviše, “o projektu se moglo čuti i puno šire od lokalnog i regionalnog nivoa, čemu je dokaz nagrada Zelene Istre prema kojoj je Pazin izabran kao primjer najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje u Hrvatskoj. Pazin je zauzeo i 4. mjesto u GONG-ovoj ovogodišnjoj rundi istraživanja LOTUS, koje se porovodi na svim jedinicama lokalne samouprave, a prema Institutu za javne financije Pazin spada među sedam najotvorenijih gradova u Hrvatskoj», sa zadovoljstvom je pobrojao Krulčić. I posebno istaknuo sinergiju djelatnika gradske uprave te najavio da se aktivnosti namjerava nastaviti i sljedeće godine kroz Građanski odbor koji će pratiti izvršenje zaključaka te stavki uvrštenih u proračun, ali i kroz uključenje građana u donošenje proračuna za 2016. godinu.

I predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark istaknuo je «važnost poticanja građana da daju svoj doprinos, a imali su i priliku direktno se obratiti izabranim članovima Gradskog vijeća te djelatnicima gradske uprave tražeći informacije, odgovore i pojašnjenja, kao i upoznati se s radom gradske uprave koji je često nevidljiv».

Većina građana još jednom je pokazala iznimno dobru informiranost o projektu te izrazila zadovoljstvo procesom i tijekom rasprave, dobivenim informacijama, mogućnošću sudjelovanja na raspravi te rezultatom, a dakako, postoje i oni koji smatraju da se može i bolje. No, kako je to netko i zapisao u svojim komentarima, jedno je sigurno: «animirati građane je dugi proces», i na to tek valjda dodati – samo neka je interesa, rasprava i uključivanja što više.

chevron-right