Grabar Kitarović, Josipović, Kujundžić i Sinčić u trci za Pantovčak

08. prosinca 2014.

Prema Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku u u trku i službeno kreću HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, SDP-ov Ivo Josipović, kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, naime, tih četvero kandidata može se na izborima 28. prosinca natjecati za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske, službeno je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon što je provjerilo pravovaljanost svih sedam zaprimljenih kandidatura.

Drugim riječima, u prvim minutama utorka 9. prosinca i formalno počinje službena izborna promidžba, koja će trajati 18 dana odnosno do predizbornog dana koji obilježava izborna šutnja. Svi kandidati uz prijedlog kandidature morali su priložiti i broj posebnog računa s kojeg će financirati svoju kampanju, a najkasnije tri dana od početka službene kampanje moraju objaviti i okvirni iznos te izvor vlastitih sredstava s kojima ulaze u kampanju.

Kampanju pojedinih kandidata mogu financirati i građani s najviše 30 tisuća kuna te tvrtke s najviše 200.000 kuna. Sedam dana prije izbora, dakle 20. prosinca, kandidati DIP-u moraju dostaviti preliminarna izvješća o primljenim donacijama i troškovima kampanje. Također valja istaknuti da DIP u ove predsjedničke izbore ulazi s proširenim ovlastima nakon što je 2011. godine izmijenjen Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Kandidati su dužni podnijeti pisano prethodno izvješće i naknadni konačni obračun financiranja kampanje, koji će također biti provjereni. Podsjetimo, premda su DIP-u kandidature predala i trojica nezavisnih kandidata - Slobodan Midžić, Ratko Dobrović i Ivan Bavčević, one nisu bile pravovaljane jer nisu prikupili potrebnih 10.000 tisuća potpisa potpore.

chevron-right