Vlada raspisala predsjedničke izbore za 28. prosinca

20. studenoga 2014.

Vlada je raspisala izbore za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca, a drugi krug izbora - ako do njega dođe, bit će održan 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. Svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počet će teći od 24. studenoga, a za pokriće troškova izbora i visinu naknade troškova izborne promidžbe osigurano je ukupno osam milijuna kuna.

Podsjetimo, oko datuma izbora bilo je dosta rasprave u javnosti, a Ustavom je propisano da se izbor predsjednika Republike obavlja najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata, a odluku o datumu izbora donosi Vlada. Aktualnom predsjedniku petogodišnji mandat istječe 18. veljače iduće godine, a novoizabrani stupa na dužnost posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat.

Pravo biti biran, odnosno kandidirati se za predsjednika imaju svi punoljetni državljani Hrvatske, a kandidate mogu predlagati političke stranke registrirane u Hrvatskoj, jedna ili više političkih stranaka, kao i birači. Međutim, svaki kandidat, neovisno o tome tko ga predlaže, mora prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu, a svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Čak milijun kuna pobjedniku bitke za Pantovčak

Prema Vladinoj odluci o visini naknade troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore, kandidat ili kandidatkinja s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu iznosit će milijun kuna, izvijestio je ministar uprave Arsen Bauk, a za drugi izborni krug ta bi naknada iznosila 20 posto od iznosa naknade utvrđene u prvom izbornom krugu. Pravo na naknadu troškova imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača. Naknadu se isplaćuje iz državnog proračuna u roku od 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora, i to na poseban račun kandidata otvoren za financiranje izborne promidžbe.

Predsjedničke kandidature zasad su najavili aktualni predsjednik Ivo Josipović, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić, bivši šef HSP-a Anto Đapić, stečajni upravitelj Ivan Rude, a o vjerojatnim izgledima da se kandidira govorio je i nezavisni zastupnik Ivan Grubišić.

chevron-right