Koja je formula neuspjeha ove Vlade?

18. studenoga 2014.

"Hrvatsko društvo, država i njezini građani, trenutačno prolaze vrlo teško razdoblje bremenito dubokim egzistencijalnim nazadovanjem, političkim i svjetonazorskim netrpeljivostima, te zebnjama prema onome što nas doslovce čeka sutra. Čarobnog štapića nema; od političke elite i njezinih struktura očekuje se da preuzmu svoj dio odgovornosti, a građani čekaju ne skrivajući nezadovoljstvo. Što može hrvatsko društvo u vremenu pred nama?"

Na tribini "Stanje nacije – ravno do dna?" održanoj nakon predstavljanja ocjene Platforme 112 o slabim reformskim kapacitetima aktualne Vlade u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića, koju se moglo čuti i na Trećem programu Hrvatskog radija, ovim temama bavili su se Danijela Dolenec s Fakulteta političkih znanosti i članica Grupe 22, Sanja Sarnavka i Marina Škrabalo iz Platforme 112, Maruška Vizek s Ekonomskog instituta i sociolog Renato Matić.

„Umjesto zaokreta u odnosu na kleptokratsko nasljeđe HDZ-a i iskoraka prema povećanju kvalitete demokracije i izlasku iz ekonomske krize, Vlada je u praksi odabrala status quo kad je riječ o vladavini prava, kvaliteti demokracije, zaštiti ljudskih prava, javnih dobara i suočavanju s ratnom prošlošću“, upozorila je Platforma 112 na slabu ocjenu reformskih kapaciteta Vlade RH u protekle tri godine mandata u odnosu na njihove zahtjeve na što je podsjetila u svojem uvodnom izlaganju i Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

Gluhoća političke elite – Vlada ima problem s vladanjem

„Bilo bi sjajno da znamo koja je formula neuspjeha ove Vlade jer bismo ju onda mogli preokrenuti u formulu uspjeha ove ili neke druge Vlade“, kazala je Marina Škrabalo iz GONG-a, upozorivši da je nejasno „kako to da Vlada koja je deklarirala doslovno hrpu ciljeva, iste u velikoj mjeri nije uspjela provesti“. Kao moguće razloge koji se vuku još dok je aktualna vlast  bila oporba, Škrabalo je navela „nekompetentnost, nepripremljenost, nerad … partitokraciju, naime, sve se vrti oko regrutacije unutar kadrova političkih stranaka umjesto da budu nagrađivani i do mjesta odlučivanja stignu oni koji su sposobni za rješenja“.

Veliki je problem i nedosljednost, a kao primjer Škrabalo je navela „novi Zakon o pravu na pristup informacijama koji je jedan od najboljih na svijetu, ali Povjerenica za informiranje ima tek četiri zaposlenika koji ne mogu provoditi inspekcijski nadzor, a nije pripuštena niti u radnu skupinu za izmjenu Zakona o tajnosti podataka, dakle, riječ je o rješenju na pola puta. Također, trebamo odlučiti je li obrazovanje trošak ili strateška investicija, a o tome kako upravljati nam treba dijalog. Ova Vlada ima u principu velikih problema s vladanjem“.

Koja je formula neuspjeha ove Vlade? 1
izvor: hrt.hr

„Stvari želimo programski evaluirati, ali stranke zapravo ne djeluju programski i ostaje tek da ih držimo za riječ“, kazala je Danijela Dolenec iz Grupe 22, a Maruška Vizek s Ekonomskog instituta problem vidi u tome što „živimo u produljenoj kulturi stagnacije čega zapravo nismo niti svjesni,niti smo sposobni se organizirati, a još k tome imamo deficit upravljanja – nedostaju nam upravljački kapaciteti i to je strateški problem ove zemlje“.  „Nije dobro da ova Vlada računa da je druga opcija gora“, dodala je Dolenec, a Vizek upozorila da je ključni problem „nedostatak političke volje da se upravlja na odgovarajući način“.

Umjesto gašenja života u starim najgorim podjelama, umjetno disanje

„Imali smo nevjerojatnu šansu i očekivanja da se ugasi jedan od glavnih generatora korupcije – političko kadroviranje koje je zapravo relikt sustava specifično po tome što želi kontrolirati sve dijelove društva tako da na sve punktove postavi podobne. Ta se zloćudna praksa toliko rasplamsala da će se svaka iduća vlast koja dođe pozivati na naslijeđe ove, a tu je i loša poruka mladima da ako nisu ova ili ona mladež, onda mogu slobodno uzeti svoje papire i otići van i to je najbolnija stvar koja se tiče korupcije“, upozorio je sociolog Renato Matić.

„Drugo veliko očekivanje je bilo je vezano uz očekivanje da ćemo dobiti odgovor na pitanje kamo i u čije privatne ruke je otišlo ogromno društveno bogatstvo“, istaknuo je Matić i zaključio: „Nema sustavne demokratizacije društva, potrebno je zaustaviti retrogradne procese, a mi smo u ove tri godine imali niz takvih procesa u smislu promocije netrpeljivosti prema drugima i drugačijima. Umjesto da su ugasili život u starim najgorim podjelama, dali su mu umjetno disanje“.  

chevron-right