"Želimo Hrvatsku u kojoj se suočavaju argumenti, a ne šake!"

22. listopada 2014.

Jučerašnjim nasrtajem na pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića prekoračena je tanka linija između simboličkog i fizičkog nasilja, upozorile su organizacije civilnog društva okupljene u Platformu 112, koje su izrazile i sućut obitelji noćas preminule braniteljice Nevenke Topalušić te pozvale na priznavanje patnje svih preminulih branitelja i civilnih žrtava rata u ratu i poraću. 

Glavaševića su, podsjetimo, napali sudionici prosvjeda koji ispred zgrade Ministarstva branitelja traže smjenu resornog ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Glavaševića, a Matić je nakon toga na izvanrednoj konferenciji za novinare osudio napad na svog pomoćnika kojeg su prosvjednici polili vodom i naguravali, podijelivši novinarima snimku nadzorne kamere tog događaja.

Taj čin, navodi Platforma 112, uslijedio je nakon višegodišnjih verbalnih napada na Matića i njegove najbliže suradnike: "Uvažavamo žrtvu ratnih vojnih invalida koji traže poštivanje svojih prava, ali ih ovim putem pitamo kada će oni uvažiti pravo svake osobe na vlastito mišljenje. Povreda prava branitelja ne može opravdati nasilje i udar na slobodu izražavanja drugih građana. Za nasilje nikad nema opravdanja", priopćila je Platforma 112.

"Svima nam treba javni prostor za dijalog o različitim interpretacijama ratnih zbivanja. Mir nije nelagodna tišina u kojoj se svima nameće verzija zbivanja upisana u Deklaraciju o Domovinskom ratu, već životna razmjena mišljenja utemeljenih na činjenicama", upozoravaju organizacije civilnog ddruštva dodajući da je "potreban dijalog neistomišljenika i istraživanja o prošlosti bez ustručavanja".

"Želimo Hrvatsku u kojoj se u javnoj raspravi sučeljavaju argumenti, a ne šake. Kada ćemo iza sebe ostaviti ideološku pravovjernost monarhija i socijalističke Jugoslavije u kojima se propisivala jedna jedina službena verzija istine? Nove generacije trebaju priliku za razgovor o ratu bez zabrana jer imaju pravo učiti povijest utemeljenu na činjenicama", navodi Platforma 112, koja je izrazila i sućut obitelji noćas preminule braniteljice Nevenke Topalušić te pozvala na priznavanje patnje svih preminulih branitelja i civilnih žrtava rata u ratu i poraću.

chevron-right