“Izuzeća od financijske transparentnosti za vjerske zajednice?”

02. listopada 2014.

“Otkud izuzeća od financijske transparentnosti za vjerske zajednice?” - tema je konferencije za novinare koju će Platforma 112 održati 3. listopada u devet sati ispred ulaza u Hrvatski sabor na Markovu trgu 6.

Naime, nakon rasprave Sabor će glasati o konačnom prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koji bi konačno trebao poboljšati financijsku transparentnost svih neprofitnih organizacija, od sportskih klubova, preko udruga, i zadruga do vjerskih zajednica.

Međutim, u konačnoj verziji zakona uskrsnula je odredba koje uopće nije bilo u prvom čitanju (već tek u prethodnim radnim verzijama zakona), a prema kojoj su sve vjerske zajednice, za razliku od svih drugih neprofitnih organizacija, izuzete od obveze financijskog izvještavanja i nadzora nad svim financijskim sredstvima iz privatnih i međunarodnih izvora.

U praksi to znači legalizaciju nove porezne oaze, a građanima koji doniraju onemogućuje uvid u trošenje vlastitog novca.

Na konferenciji za medije govorit će Marina Škrabalo, GONG; Milana Romić, Kuća ljudskih prava; te drugi predstavnici Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava, koju čini koalicija 70 organizacija civilnog društva.

chevron-right