Sponzorstva i donacije u Zagrebu Gradu - kome i kako?

30. rujna 2014.

«Ja mogu i s Crkvom i s braniteljima i s ljevicom i s desnicom i s centrom – a s kim bih trebao, sa Suncem i Mjesecom?» - govorio je Milan Bandić, gradonačelnik (zasad samo) Zagreba, u osvit prvog pohoda na Pantovčak. Da može sa svima, premda uvijek i jedino, kako tvrdi, u koaliciji s građanima, može se vidjeti i u njegovoj velikodušnosti kad je riječ o podjeli novca istih tih građana različitim građanima, njihovim udrugama i inicijativama. 

U posljednje vrijeme, doduše, medijski iskače "U ime obitelji", kojoj je Bandić osim dodjele prostora, pomogao i plaćanjem režija te novcem za njihov portal narod.hr mimo natječaja, a uskočio je i s pokroviteljstvom pa se postavilo pitanje je li Grad još nešto (do)platio inicijativi «U ime obitelji» zato što je na njihovim plakatima za referendum grb Grada Zagreba?

Na to je pitanje Bandić kazao da ne ustvrdivši da, kako prenose mediji, Zagreb financira tu, kao i svaku drugu, udrugu, odnosno da s devet milijuna kuna finacira 400 udruga. Dodao je i da je Željka Markić za udrugu dobila 120.000 kuna kao što je dobio GONG i druge udruge u skladu s programom te da podupire udruge po programima.

Napomenuo je da mu je žao što Grad nije dao više novca inicijativi "U ime obitelji", ali da to i ne znači da im neće dati. Opovrgnuo je da Grad financira tiskanje letka inicijative "U ime obitelji" dodavši da im Tržnice Zagreba naplaćuju štandove po 2.200 kuna kao i svima drugima.

Što je točno, pogotovo u smislu kojeg projekta i u kojem razdoblju, Bandić mislio kad je kazao da je GONG od Grada nešto dobio, nije obrazlagao. No, uvidom u podatke o donacijama i sponzorstvima Grada Zagreba za prošlu i prvu polovicu ove godine te financijskim izvještajima GONG-a, ta organizacija civilnoga društva s «dobivanjem nečega» od Grada Zagreba i Milana Bandića u posljednje vrijeme ima veze samo utoliko što joj je prošle godine produljen ugovor o privremenom korištenju prostora na Trgu bana Jelačića što se vidi iz odgovora na zahtjev za podacima o dodjeli gradskih prostora u 2013. godini. 

Riječ je o podacima – tablicama o dodjeli gradskih prostora udrugama, umjetničkim organizacijama, vjerskim zajednicama, političkim strankama te ustanovama za predškolski i školski odgoj i obrazovanje uz podatke o prostorima koje koriste za potrebe svojega rada, a kojima su prostori dani na privremeno korištenje temeljem Zaključka o davanju gradskih prostora na privremeno korištenje. Također, ovdje možete vidjeti odgovore Zagrebačkog holdinga na temu prošlogodišnjih sponzorstava i donacija.

Kad je, pak riječ o donacijama i sponzorstvima iz proračuna Grada Zagreba za 2013., detaljan popis istih moguće je zajedno s podacima za prvu polovicu 2014. vidjeti i na internetskim stranicama Grada, pri čemu je opet vrlo raznoliko društvo kojemu Grad "dijeli" novac. Što se tiče sredstava od Grada u slučaju GONG-a, za razliku od nekih GONG sam plaća svoje režije, a iz financijskih izvještaja te organizacije civilnoga društva vidi se da ništa nije "dobila" od Grada Zagreba od 2011., a u slučaju zadnjih sredstava dobivenih od Grada od 2008. do 2010., i to u iznosu od 120.000 kuna tijekom te tri godine ne radi ni o kakvim donacijama ili sponzorstvima. Naime, sredstva su dobivena javnim natječajima na koje je GONG slao projektne prijedloge i dobio ih u konkurenciji zajedno s ostalim udrugama.

chevron-right