Hoće li smanjenje broja ureda državne uprave osigurati efikasnost i uštede?

04. rujna 2014.

Ministar uprave Arsen Bauk ustvrdio je da će smanjenje broja ureda državne uprave s 20 na pet povećati efikasnost i fleksibilizaciju, te donijeti uštede kroz smanjenje broja zaposlenih i radnih mjesta, no taj potez nije uvod u ukidanje županija.

"Ne radi se o ukidanju nego reorganizaciji - da se 20 ureda državne uprave, koji u svakoj županiji funkcioniraju kao zasebna tijela, reorganizira u pet ureda koji će obuhvaćati više županija", izjavio je Bauk novinarima nakon sjednice Vlade. Na taj način će svaki ured kadrovski ojačati, jer su dosad uredima u manjim županijama pomagali oni u većim. O tome smo razmišljali i prije nego što je formirana sadašnja Vlada i odlučili smo se na taj korak radi povećanja efikasnosti, rekao je Bauk.

U vezi ušteda ustvrdio je da će se konkretno uštedjeti isključivo na voditeljskim mjestima - umjesto 20 predstojnika bit će ih pet, a umjesto 84 službe bit će ih 30 do 35. Bitno je da će se moći lakše raditi i preraspodijeliti službenike prema potrebama, kaže Bauk, a zakonskim izmjenama omogućit će se i prebacivanje dijela nadležnosti.

U državnoj upravi se kontinuirano štedi, ustvrdio je, jer se već nekoliko godina smanjuje broj zaposlenih u uredima. Primjerice, u 2008. bilo je 4.100 zaposlenih, a sada ih je negdje oko 2.800. S obzirom na to da se radi o strukturi službenika koja je u prosjeku nešto starija, u slijedećih nekoliko godina će se kroz umirovljenja taj broj nastaviti smanjivati, napominje ministar.

Bauk je ustvrdio kako predložene zakonske izmjene nisu uvod u ukidanje županija. "U raspravi u Saboru sam rekao da to može i ne mora biti uvod, prema tome ostajem kod toga. Ako se u bilo kojoj fazi promijeni teritorijalni ustroj i broj jedinica regionalne samouprave koji bi bio sličan broju ureda državne uprave, onda će se vjerojatno taj ustroj prilagoditi", rekao je Bauk. Shvaćam da je to medijski atraktivno i može pobuditi strasti koje inače potiču takve teme, posebno u županijskim središtima, ali to nije uvod u ukidanje županija, poručio je ministar uprave.

Usklađivanje s odlukom Ustavnog suda

Vlada je s današnje sjednice uputila Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave, po kojem bi se umjesto sadašnjih 20 ureda državne uprave po županijama ustrojilo ukupno pet ureda državne uprave. Bauk je rekao da se izmjene odnose na organizacijsku strukturu prvostupanjskih tijela, odnosno ureda državne uprave, za koje se predviđa da ih umjesto dosadašnjih 20 bude pet, koji će obuhvaćati područja nekoliko županija, a zakon se također usklađuje s jednom od odluka Ustavnog suda iz 2012. godine. Prema prijedlogu, osnovat će se uredi državne uprave za Dalmaciju, Slavoniju i Baranju, Središnju Hrvatsku, Sjeverozapadnu Hrvatsku, te za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku.

Ured državne uprave za Dalmaciju obuhvatit će područje Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske županije, Zadarske županije i Dubrovačko-neretvanske županije (857.743 stanovnika); Ured državne uprave za Slavoniju i Baranju područje Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Brodsko-posavske županije, Virovitičko-podravske županije i Požeško-slavonske županije (806.192 stanovnika); Ured državne uprave za Središnju Hrvatsku područje Zagrebačke županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Sisačko-moslavačke županije (752.482 stanovnika); Ured državne uprave za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku područje Istarske županije, Primorsko-goranske županije i Ličko-senjske županije (555.585 stanovnika), a Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku područje Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Međimurske županije (525.785 stanovnika).

Izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu propisat će se uloga i način izbora koordinatora poslova državne uprave za područje Zagreba, a Vlada predlaže i da se za članove zagrebačke Gradske skupštine umjesto termina "gradski vijećnik", ubuduće koristi termin "gradski zastupnik". Za provedbu novog zakona Vlada ne namjerava koristiti dodatna sredstva, već će se novac za natpisne ploče, pečate, memorandume i sl. osigurati iz redovnih sredstava ureda državne uprave u županijama.

chevron-right