Platforma 112 traži objavu popisa poslodavaca koji koriste mjere aktivnog zapošljavanja

23. srpnja 2014.

Po kojem kriteriju su udruge izdvojene kao posebna kategorija poslodavaca koji su koristili mjere Aktivne politike zapošljavanja, a čije podatke je prihvatljivo javno objavljivati? - pita Platforma 112 u otvorenom pismu upućenom Hrvatskom zavodu za  zapošljavanje, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske povodom objavljivanja Izvješća o financiranju projekata i programa organizacija civilnoga društva iz javnih izvora u 2013. godini.

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske usvojila Izvješće o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora u 2013. godini Platforma 112 pozdravlja svako nastojanje da se osigura transparentnost dodjeljivanja javnih sredstava i iz toga razloga kažu da su osjetili dužnost reagirati na taj dokument p atako u priopćenju, koje prenosimo u cijelosti, navode:

"U dokumentu se nabrajaju udruge koje su korisnice sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), tj. udruge koje su koristile mjere Aktivne politike zapošljavanja. To samo po sebi ne bi predstavljalo problem da se ti podaci do sada nisu tumačili kao tajni u smislu zaštite poslovne tajne. Tako u odgovoru na GONG-ov zahtjev za ustupanje takvih podataka, sukladno ZPPI-u od 18.03.2014., HZZ navodi kako identifikacijski podaci o poslodavcima koji koriste usluge Zavoda predstavljaju Poslovnu tajnu te ih se stoga ne može pojedinačno identificirati, već ih se može prikazati samo prema području djelatnosti. Tu dolazi do ključnog prijepora.

Po kojem kriteriju su udruge izdvojene kao posebna kategorija poslodavaca koji su koristili mjere Aktivne politike zapošljavanja, a čije podatke je prihvatljivo javno objavljivati?  Prema tome, podaci koji su objavljeni ili su ilegalni, jer narušavaju poslovne tajne, ili ne obuhvaćaju sve poslodavce/korisnike. Treći zaključak bi bio da se namjerno diskriminiraju udruge u mjerama Aktivne politike zapošljavanja, na što je GONG nedavno upozorio.

Kako Platforma 112 ne vjeruje da bi način korištenja sredstava državnog proračuna trebala biti tajna, niti za udruge građana, niti za privatne poslodavce, a niti za državna tijela i institucije, smatramo da treba objaviti popis imena svih poslodavaca koji su korisnici mjera, bili oni privatni, javni, udruge, itd., te ih objaviti zajedno s iznosom sredstava koja su im dodijeljena i nazivom mjere koju su koristili. Objavljivanjem tih podataka postiglo bi se veću transparentnost dodjele sredstava iz državnog proračuna te bi se smanjilo institucionalnu diskriminaciju udruga do koje je nedvojbeno došlo".

Inače, zahtjev za objavom popisa svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja uputilo je ravnateljici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i pet sindikalnih središnjica.

chevron-right