"Biskupima treba brzi tečaj iz osnova ljudskih prava"

21. srpnja 2014.

Umjesto da država subvencionira nezavisne medije i istraživačke novinare kao prvu liniju obrane od korupcije, ona ovakvim Kaznenim zakonom de facto čuva potencijalne aktere korupcije od novinarskih propitivanja, upozorila je Marina Škrabalo iz GONG-a, mirovna aktivistkinja i članica Platforme 112, u intervjuu za BH Dane u kojem govori i o reakciji biskupa katoličke crkve koji su stali u zaštitu sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je na zagrebačkom aerodromu bio na dočeku ratnom zločincu Dariju Kordiću te objašnjava da im treba “brzi tečaj iz osnova ljudskih prava i demokratskog građanstva”

Gospođo Škrabalo, biskupi katoličke crkve su nakon nedavne sjednice podržali sisačkog biskupa Vladu Košića, koji je bio na dočeku Darija Kordića, ratnog zločinca koga je presudio međunarodni sud i koji se zbog toga našao na meti nekih kritičara, a što su biskupi označili kao "neprimjerene grubosti" ističući da je napad na Košića napad na katoličku crkvu. Kako to komentirate?

Sjećam se svečane, snažne tišine koja je zavladala na zagrebačkom hipodromu ratnoga rujna 1994. kada nas je papa Ivan Pavao II pozvao na praštanje i podsjetio da "kultura mira ne odbacuje zdravo domoljublje, ali ga drži daleko od nacionalističkih pretjerivanja i isključivosti". Samo šest mjeseci kasnije, kardinal Kuharić je pred crkvu i vjernike postavio sljedeći poratni zadatak: "Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivnju druge zajednice. Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi, pred težim su moralnim pitanjem: Kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivnju u vlastitoj zajednici?"

Danas, 20 godina kasnije, porazno je da su katolički biskupi crkve u Hrvata na svoje poslanje zaboravili, pa ga i odbacili. Očito je da im nasušno treba katehetska poduka iz mirotvorstva, ali i brzi tečaj iz osnova ljudskih prava i demokratskog građanstva kako bi prestali miješati domoljublje s nacionalizmom, a ratne zločine s herojstvom.

Ostatak intervjua, koji je u cijelosti prenio portal H-alter.org, možete pročitati ovdje.

chevron-right