Obrazovanje kao strateška investicija, a ne trošak!

19. srpnja 2014.

Poduprite europsku građansku inicijativu "Obrazovanje je investicija! Nemojmo ga uračunati u deficit!", za koju se potpise prikuplja do 6. kolovoza 2014. godine, kako prijedlozi od vitalne važnosti ne bi (opet) bili pretvoreni samo u obično iskazivanje dobrih namjera. 

«Trenutna gospodarska i socijalna kriza nameće ograničenja u proračunskim odlukama država članica EU-a, posebice onih koje su podvrgnute programima fiskalne prilagodbe, a situacija se dodatno pogoršava smanjenjem proračuna same Europske unije. Uzimajući u obzir središnju ulogu obrazovanja u razvoju uvjeta za zapošljivost, Eurospki socijalno gospodarski odbbor (EGSO) državama članicama preporučuje da unaprijede resurse namijenjene kvalitetnom obrazovanju koje ne treba smatrati izdatkom, nego neophodnim ulaganjem za prevladavanje krize i izgradnju bolje budućnosti za sve», istaknuo je EGSO u mišljenju toga Odbora o temi «Zapošljivost mladih – prilagođavanje osposobljavanja potrebama industrije u doba štednje».

Imajući to na umu, EGSO je podupro europsku građansku inicijativu "Obrazovanje je investicija! Nemojmo ga uračunati u deficit!" te upozorava da «zbog rezova koji se primjenjuju na proračun za obrazovanje i za osposobljavanje, prijeti opasnost da se inicijative i prijedlozi od vitalne važnosti pretvore u obično iskazivanje dobrih namjera». U tom je smjeru išao i «Predizborni aktivistički inventar za EU do 2020.», koji su uoči izbora za Europski parlament predstavile i dalje zagovaraju Platforma 112SSSHGrupa 22Clubture i Zeleni forum uz Hrvatsku platformu za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL.

chevron-right