Vlada odustaje od građanskog obrazovanja kao zasebnog predmeta

18. srpnja 2014.

Građanski odgoj i obrazovanje neće biti zaseban predmet iduće školske godine, potvrdio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje gostujući u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo", a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je u javnu raspravu prijedlog prema kojem će se građanski odgoj predavati međupredmetno u osnovnoj i srednjoj školi. 

Premda je u prethodnom prijedlogu građanski odgoj bio predviđen kao samostalni predmet u 6. razredu, prema najnovijem prijedlogu, sada se predlaže da se građanski predmet u osmom razredu osnovne škole eksperimentalno provodi kao izborni predmet u trajanju od 35 sati, i to samo u onim školama koje će se javiti na obkjavljeni javni natječaj, čije detalje možete pogledati na internetskim stranicama Ministarstva.

Eksperimentalni izborni program Građanskog odgoja i obrazovanja za 8 razred - dokument 

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresirane da do 19. kolovoza dostave svoje eventualne načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na pojedine dijelove predložene u Nacrtu Odluke o donošenju programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole, uz jasna obrazloženja i to putem obrasca sudjelovanja u savjetovanju koji možete preuzeti OVDJE.

chevron-right