Pazinke i Pazinci, sudjelujte u donošenju proračuna!

17. lipnja 2014.

„Naš glavni cilj je donošenje proračuna na čije su oblikovanje utjecali građani izravno, no prethodno je važno sve dionike educirati o proračunu, o procesu njegovog donošenja i o mogućnostima utjecaja na lokalne politike. Ovo nije samo proračun Grada Pazina, već proračun svih njegovih građana“ istaknuo je gradonačelnik Renato Krulčić danas na predstavljanju projekta „Pazi(n) proračun!“ i pozvao građane s područja svih 12 mjesnih odbora grada Pazina da do 31. srpnja mailom ili poštom prijave željene komunalne intervencije za koje smatraju da trebaju ući u proračun za 2015.

To je prva aktivnost u projektu „Pazi(n), proračun“ koja uključuje građane, a s ciljem da u rujnu 2014. sudjeluju na tribinama po mjesnim odborima na kojima će se odlučivati o prioritetima u proračunu. Krulčić je najavio kako će se najesen u svakom mjesnom odboru održati po jedna rasprava, dok će u samom gradskom središtu biti održane njih četiri po gradskim četvrtima.

U sklopu aktivnosti motiviranja i edukacije građana, Suzana Jašić, GONG, predstavila je najavni video projekta:

Na web stranici o proračunu građani će moći pronaći sve relevantne informacije i proračun predstavljen na zanimljivi i pojednostavljen način. Raspravljati se može na forumu www.ipazin.net/forum. Nakon rujanskih tribina po mjesnim odborima, održat će se i četiri fokusirane sektorske rasprave te online javne rasprave putem pokrenutog foruma.

Jašić je istaknula kako je cilj rasprava prikupiti mišljenja zainteresirane i stručne javnosti po pojedinim sektorima te formulirati preporuke koje će biti poslane gradonačelniku te vijećnicama i vijećnicima Grada Pazina radi oblikovanja Nacrta i Prijedloga proračuna za 2015.

„Ovaj projekt naišao je na izuzetnu podršku samog gradonačelnika, gradskih službenika i službenica, a podršku su mu dali i mjesni odbori te gradsko vijeće. U projekt se uključuju i organizacije civilnoga društva, nadamo se odazivu institucija i poduzetnika, odnosno svih lokalnih dionika, kao i to da će i mediji prepoznati značaj ovog, za hrvatske prilike, pionirskog projekta, kako bi se ideja transparentnosti i participativnosti u kreiranju lokalnih politika širila i na druge gradove. Dok neki gradovi imaju velikih problema s transparentnošću i uopće objavom proračuna, Grad Pazin javno objavljuje svoj proračun do pete razine te mu posvećuje zasebnu web stranicu kako bi ga građani bolje razumjeli i sudjelovali u njegovom donošenju. Nadamo se da će tako nešto sve više postati praksom i u drugim gradovima Hrvatske“.

Projekt je financiran iz europskih fondova čija je ukupna vrijednost je 69.243,45 eura, od čega Europska unija sufinancira 85%.

chevron-right