"Neka učenici počnu misliti svojom glavom!"

25. travnja 2014.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović predstavio je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Nacrt odluke o donošenju nastavnog plana i programa građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole i tako označio početak javne rasprave, koja će trajati do 26. svibnja, a svi koji žele mogu svoje argumentirane komentare poslati prema uputama objavljenima na stranici Ministarstva obrazovanja.

Želimo da naši učenici počnu misliti svojom glavom“, istaknuo je Jovanović i dodao da je već eksperimentalna provedba građanskog odgoja kroz poučavanje o ljudskim pravima i građanskim odgovornostima počela mijenjati školu nabolje, javlja hrt.hr

Plan aktivnosti na provedbi GOO-a predstavio je načelnik Sektora za potporu sustavu i programe EU MZOS-a Darko Tot. Prema prijedlogu, u školskoj godini 2014./15. građanski bi odgoj bio obvezan predmet samo za učenike šestih razreda osnovne škole s 35 predviđenih školskih sati.

Od školske godine 2015./16. GOO će kao obvezan predmet imati 6. i 7. razredi osnovne, te 1. srednje škole. U trećoj godini taj će nastavni plan biti zaokružen tako da ćemo imati kontinuitet od 6. razreda osnovne do 2. srednje škole, što znači da će učenici nakon pet godina imati ukupno 175 sati nastave vezane uz GOO u čemu će Hrvatska biti u samome europskome vrhu po broju sati obaveznog predmeta“, kazao je Tot.

Kao obvezan predmet provodit će se jedan školski sat tjedno, ili ukupno godišnje 35 sati. U svim ostalim razredima, to jest od prvog do petog razreda osnovne te u trećem i četvrtom razredu srednje škole teme iz građanskog odgoja i obrazovanja provodit će se međupredmetno, odnosno, implementirani u ostale predmete.

Nastavnici i učitelji koji će predavati taj predmet proći će stručno usavršavanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje počevši od srpnja ove godine, pa kontinuirano tijekom školske godine 2014./15. Cjeline koje će učenici prema predstavljenom nacrtu od iduće godine slušati u šestom razredu su: Građanin, građanka; Demokratska zajednica; Socijalne vještine i društvena solidarnost; Kulturni identitet i međukulturni dijalog; Gospodarstvo, poduzetnost, upravljanje financijama i zaštita; te Zaštita okoliša i održivi razvoj potrošača.

Jovanović je napomenuo da je riječ o potpuno novom nastavnom planu i programu za građansko društvo i demokraciju, koji će iz temelja promijeniti razvoj nekih vrijednosti kod naših mladih generacija te je također istaknuo  da je riječ o iznimno kvalitetnom programu u kojemu nema ničega spornog.  Nakon javne rasprave od lipnja kreće analiza i objava sažetka javne rasprave, na temelju koje će 30. lipnja biti objavljen nastavni plan i program, a potom će uslijediti priprema učenika i nastavnika za provedbu GOO-a.

chevron-right