Platforma 112 podržava novinare Novog lista i Glasa Istre

03. travnja 2014.

Novinare Novog lista i Glasa Istre te njihova nastojanja da osiguraju daljnje izlaženje novina u skladu s najvišim standardima novinarske struke, podržava Platforma 112 koja okuplja više od 70 organizacija civilnoga društva.

Ovi su trenuci presudni za opstanak dva dnevna lista koji su simbol Istarske i Primorsko-goranske županije, ali su bitni i na nacionalnoj razini. Zbog financijskih akrobacija vlasnika koji je Glas Istre kupio za dvije kune, a Novi list niti za toliko s obzirom da ga banci nikad nije platio, te su novine opterećene nizom kredita i jamstava te je u opasnost doveden najstariji hrvatski dnevnik Novi list.

U Glasu Istre je dodatni problem što je sadašnji vlasnik postavio svog glavnog urednika protivno volji većine novinara i urednika. Sve je to dovelo do sramotnih profesionalnih postupaka, ovisnosti o političkom diktatu IDS-a i višegodišnjoj cenzuri koja je onemogućila svaki kritički osvrt na političku situaciju i aktere u Istri.

Platforma 112 daje podršku novinarima Glasa Istre koji su zatražili ostavku uredništva tog dnevnog lista u težnji za ukidanjem političke kontrole nad svojim medijem i manipulacijom javnosti odnosno prijetnjama istinskoj demokraciji. K tome, poziva Ministarstvo kulture da se javno očituje o prijavi Hrvatskog društva novinara – Podružnica Glasa Istre koja je prošlog ljeta prijavio spornu proceduru donošenja redakcijskog Statuta Glasa Istre.

Na žalost, takvo stanje u Glasu Istre ne razlikuje se mnogo od stanja na nacionalnoj tiskanoj medijskoj sceni koja ne osigurava uvjete za društveno odgovornu ulogu medija u izgradnji uistinu demokratskog društva. Stoga, Platforma 112 poziva Državno odvjetništvo da što prije provjeri zakonitost postupanja članova uprave Novog lista i Glasa Istre - Alberta Faggiana (NL, GI), Gordana Kneževića (NL) i Slavena Žmaka (NL, GI), a od Ministarstva kulture traži provođenje neovisne provjere kako se u Glasu Istre poštuje redakcijski statut.

chevron-right