FIMI Media: Sanader i HDZ su krivi - politička korupcija je zlo!

11. ožujka 2014.

HDZ i bivši čelnik te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda krivima su proglašeni i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi media Nevenka Jurak te bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček. Objava presude nakon dvogodišnjeg postupka počela je u 10 sati, a predsjednica vijeća Ivana Čalić uskoro će izreći i kazne te ukratko obrazložiti odluku. Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u cijelosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima. HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna. Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdi da je nevina žrtva političkog progona.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način. Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna. Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Svi osim Sanadera i Mačeka u postupku su u cijelosti priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima. HDZ je na optužbe odgovarao da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

FIMI Media: Sanader i HDZ su krivi - politička korupcija je zlo! 1

Karamarko: presuda HDZ-u je presedan, žalit ćemo se

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je presedanom u europskoj praksi nazvao nepravomoćnu presudu protiv HDZ-a u slučaju 'Fimi media', te poručio da HDZ "nikada neće prihvatiti kolektivnu odgovornost".

"Javnosti i članovima HDZ-a želim poručiti da smo potpuno uvjereni da nismo odgovorni i da ćemo se žaliti. Nikada nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost. Pojedinci koji su počinili kaznena djela moraju odgovarati, no kolektivna odgovornost stranke ne dolazi u obzir", izjavio je Karamarko novinarima u središnjici HDZ-a. "Ovu stranku čini više od 200 tisuća poštenih ljudi, građana ove zemlje, od kojih mnogi i sami imaju socijalne probleme uzrokovane lošim radom ove vlade i ne možemo stranku proglašavati lopovskom", naglasio je Karamarko.

Uvjeren je da su članovi HDZ-a i dalje ponosni "jer su u stranci koja je stvorila hrvatsku državu". Najavio je da će se HDZ žaliti na presudu, jer su "sigurni da će se ona zloupotrebljavati u političke svrhe". Članove je pozvao na "hrabrost, jedinstvo i snagu koju HDZ ima i koja će stranku dovesti do pobjede na euroizborima".

U pratnji potpredsjednika Sabora Željka Reinera i političkog tajnika HDZ-a Tomislava Čuljka, Karamarko je napomenuo da nevoljko komentira nepravomoćne presude, ali da "kao čovjek koji se cijeli svoj radni vijek borio protiv kriminala kao načelnik policijske uprave i koji je kao ministar počeo fazu ozbiljne borbe protiv korupcije", mora reći da je ova presuda presedan, ne samo u hrvatskoj, nego i u europskoj praksi". Na novinarska pitanja Karamarko nije želio odgovarati.

Analitičari: presuda očekivana

Sociolog Dražen Lalić i politički analitičar Žarko Puhovski današnju nepravomoćnu osuđujuću presudu u aferi Fimi media smatraju očekivanom, no drže da će ona utjecati na funkcioniranje HDZ-a u budućnosti. "Presuda bitno oštećuje HDZ, jer su loše postavljeni na presudu za koju se znala kakva će biti", rekao je Lalić Hini komentirajući nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko Fimi medije krivima proglašeni HDZ, bivši čelnik te stranke Ivo Sanader i drugi optuženici.

HDZ je prema nepravomoćnoj presudi kažnjen s pet milijuna kuna, a oduzima mu se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, u iznosu od 24,2 milijuna kuna. Lalić ističe da je ta stranka davno trebala priznati "naš grijeh, naš preveliki grijeh". Ta je stranka, naglašava Lalić, imala najveću moguću korist od tog novca, jer bez njega sigurno ne bi dobili parlamentarne izbore 2007. godine.

Potrošili su ogromne novce, između 60 i 100 milijuna kuna, ustvrdio je Lalić napominjući da se bavio istraživanjima tih izbora. "Oni (HDZ) kažu da su imali štete, a ne samo da nisu imali štete, nego su imali najveću moguću korist, vlast kao najveću slast", ističe Lalić ocjenjujući da je reagiranje HDZ-a "sve gore i gore". Optužuju Sanadera da im vrati novac jer su imali štete, a zapravo su imali najveću moguću korist - četiri godine vlasti, ponavlja.

Podsjeća da su Hrvatskom vladali bivši premijeri Ivo Sanader i Jadranka Kosor, ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, mijenjali su se tajnici stranke i svi oni su znali što se događa. "Pravili su se gluhi, nijemi i slijepi, samo da to ne bi priznali i to im je bila jako loša strategija koja im se može obiti o glavu, je narod očekuje da priznaju svoje grijehe", drži Lalić .

FIMI Media: Sanader i HDZ su krivi - politička korupcija je zlo! 2

Da bi ostali na političkoj sceni, kao velika hrvatska stranka koja nije povezana samo s lošim što se dogodilo - korupcijom, ratnim zločinima, ekonomskom krizom, nego i s dobrim, jer su napravili i puno dobroga za Hrvatsku i ako tvrde da su novi HDZ, neka priznaju da su to učinili, plate dugove i krenu naprijed, poručio je Lalić.

"Oni to ne rade i zato im se stalno skidaju kraste koje ne zarastaju, a trebale bi. Oni kažu da ništa nisu napravili, oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji, a to nitko ne može vjerovati", kazao je Lalić. Takvom politikom i odnosom, smatra Lalić, HDZ vrijeđa elementarnu ljudsku logiku, a istovremeno tvrde da su novi HDZ.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je presuda očekivana, osim uvjetne presude bivšem glasnogovorniku HDZ-a Ratku Mačeku. "Dogodilo se ono što se moglo očekivati, uz eventualni izuzetak uvjetne presude Mačeku", rekao je Puhovski Hini. Sama presuda, smatra Puhovski, neće imati posljedice po političku poziciju HDZ-a jer se sam proces odvija već tri godine, ali će utjecati na funkcioniranje stranke.

"Ako presuda postane pravomoćna imat će izrazito teške posljedice po funkcionalnost HDZ-a jer će im biti oduzeto toliko novca da neće moći funkcionirati", drži Puhovski. Puhovski smatra da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko svojom ocjenom da je presuda presedan jer ne postoji kolektivna odgovornost, krivo tumači pojam pravne osobe.

"Stranka je pravna osoba. Tu se radi, ako presuda postane pravomoćna, o presudi jednoj pravnoj osobi", kazao je. Sama presuda neće bitno utjecati na zbivanja u zemlji, ocjenjuje Puhovski. "Sud nema takav autoritet da bi sama presuda predstavljala prekretnicu. Ona se događala kroz ove tri, četiri godine od kad je sam slučaj u javnosti", rekao je.

Čalić: Sanaderova skupina javne tvrtke tretirala kao bankomat

Obrazlažući nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media sutkinja Ivana Čalić utvrdila je da se korupcijske posljedice skupine Ive Sanadera i danas osjećaju u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali 'kao bankomat' te da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze.

U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je sutkinja, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu. "Na stup srama stavljeni su i oni članovi HDZ-a koji s ovim nemaju veze. Iako mnogi članovi nisu očekivali pogodnosti na ime članstva sada i oni nose breme ovog kaznenog postupka", kazala je sutkinja.

Neslućene posljedice korupcije

Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Izbor za čelne pozicije se, kaže, svodio na one kojima nije bio mrzak odnos 'političko interesne kupovine' te one koji bi za ostanak na dužnosti slijepo slušali one koji su ih tamo postavljali. Takvi su direktori radili na štetu tvrtki kojima su bili na čelu, što se poput domino efekta odrazilo na loše poslovanje, smanjenje plaća i gubitke radnih mjesta, zaključio je sud.

Sve to dovelo je da HDZ, kao stranka na vlasti, pod vodstvom Ive Sanadera u građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak.

"Kakva je to poruka kada zakone krše oni koji su izabrani da ih provode?", zapitala se sutkinja podsjećajući da je HDZ kao stranka na vlasti od građana dobio ovlast da donosi zakone, upravlja državom i represivnim aparatom. "Kada takva stranka krši zakon ona ruši i temelj pravne države", upozorila je sutkinja.

Poručila je i da bi političari svojim ponašanjem trebali nadilaziti zakone do te mjere da ih društvo nema potrebu niti propitivati. Ovo je poruka, dodala je, i da nasljednici plaćaju pouke svojih prethodnika te da se korupcija ne isplati i ne može proći nekažnjeno.

"Građanima koji su obespravljeni, osiromašeni i malodušni, koji su izgubili povjerenje u vlast i takozvane elite ova presuda može biti tek zadovoljština jer su počinitelji za svoja djela kažnjeni, a otuđeno moraju vratiti", zaključila je sutkinja Čalić.

FIMI Media: Sanader i HDZ su krivi - politička korupcija je zlo! 3

Uz kazne moraju vratiti i novac

Postane li današnja presuda pravomoćna Sanader će uz jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora državi morati nadoknaditi 15,2 milijuna kuna, koliko mu je bivši stranački rizničar Mladen Barišić u gotovini odnio od zarade marketinške agencije Fimi media, iz koje se punio i HDZ-ov crni fond. Osim novca koji se nalazi na računima na njegovo i ime članova njegove obitelji oduzeta mu je i umjetnička zbirka koja je po mišljenju suda vrijedna oko 900 tisuća eura.

Iako je tužiteljstvo tražilo da mu se uzme i ostatak imovine čije porijeklo nije mogao dokazati, sud je zauzeo stav da se u slučaju kada se sjedinjuju zakonito i nezakonito stečena imovina može oduzeti tek iznos dokazane nezakonite imovinske koristi.

I HDZ će morati vratiti manje nego što je tijekom suđenja potraživao Uskok, jer je sud utvrdio da neke donacije ne ulaze u iznos štete. Tako će HDZ, potvrdi li Vrhovni sud ovu presudu, državi platiti kaznu od pet milijuna kuna i vratiti 24,25 milijuna kuna štete. Nešto više od 17 milijuna kuna trebali bi po odluci suda platiti u gotovini, dok će im se ostatak namiriti od novca koji je bivši glavni tajnik Branko Bačić predao tužiteljstvu te oduzimanjem uplate za jedan od luksuznih BMW-a kupljenih nezakonitim novcem.

Uvjetnu kaznu od godinu dana dobio je jedino Sanaderov bivši glasnogovornik Ratko Maček uz objašnjenje da je njegova kriminalna aktivnost bila najblaža od svih.

Barišić čije je priznanje bilo jedan od temelja osuđujuće presude dobio je tri godine, Branka Pavošević 18 mjeseci, a Nevenka Jurak dvije godine zatvora. I njoj će također biti oduzeta nezakonita zarada od oko 2,5 milijuna kuna, dok će tvrtku po kojoj je nazvana korupcijska afera odlukom suda biti zatvorena.

U presudi je zaključeno i da je nezakonit novac osim na Sanadera i HDZ odlazio većem broju stranačkih zaposlenika i dužnosnika kao mjesečne naknade, ali i da je trošen na pjevače u kampanji te luksuz poput skupih Sanadrovih odijela 'Brioni'.

Nekada najmoćniji hrvatski političar drugu je presudu za korupciju poslušao mirno i bez reakcija, a potom je ostao, kao i nakon svake rasprave, u razgovoru sa svojim odvjetnicima.

Reakcije stranaka

Bivša predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor današnju je nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv HDZ-a u slučaju Fimi medija iščitala kao poruku da državni, odnosno nacionalni interes mora biti iznad stranačkog. "Državni, odnosno nacionalni interes mora biti iznad stranačkog, to je poruka ovog suđenja", izjavila je Kosor, danas nezavisna saborska zastupnica koja, kao političarka, nije željela komentirati prvostupanjsku presudu.

Načelno je tek naglasila da odluke suda treba poštovati i uvažavati. Kazala je i da, kao bivša suradnica Ive Sanadera i bivša predsjednica HDZ-a, ne osjeća nikakvu odgovornost za njihove zločine. "Ne možete osjećati odgovornost ako zaista niste ništa primijetili", rekla je Kosor, opetujući da se kao premijerka čvrsto držala načela da s političke razine ne može tražiti da se nešto procesuira, ali ni da se nešto zaustavi.

Nije željela prognozirati kako bi presuda mogla utjecati na HDZ. "Bila sam u toj stranci, niti mi je svejedno, niti lagano prolaziti kroz to razdoblje, ali ponavljam kao bivša članica te stranke, nikakav stranački interes nikada nije važniji od državnoga. A da je teško i da nije jednostavno, pretpostavljam da to shvaćate", zaključila je Kosor.

HDZ-ov Vladimir Šeks nije htio komentirati nepravomoćnu presudu. "Nema izjava u vezi toga", kratko je uzvratio novinarima. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan uvjeren je da je nepravomoćnom presudom protiv HDZ-a "osramoćena ne samo jedna stranka, nego i hrvatska država". "Pokazalo se da se na najgrublji mogući način može zloupotrijebiti povjerenje birača koje su dobili na izborima, uzimajući njihov novac za svoju osobnu i stranačku korist", rekao je Dragovan.

Dodao je kako žali zbog toga, ali i kako se nada da će i pravomoćna presuda biti jednaka današnjoj te da će državi biti vraćen protupravno oduzeti novac. Na pitanje kakve bi posljedice mogao trpjeti HDZ, Dragovan je odgovorio da će o tome odlučivati birači. "O tim posljedicama će odlučivati birači. Naravno da će političku odgovornost procijeniti birači na izborima. Ja o tome imam svoje mišljenje i ne bih više kometirao, vezano na nepravomoćnost presude, ali još jednom - nije vrijeme za likovanje. Činjenica je da smo, na određeni način, spletom nesretnih okolnosti, pokazali da smo u Hrvatskoj imali stranku koja je, kad je bila na vlasti, organizirala tu vrstu kriminala", rekao je Dragovan.

"Presuda je nepravomoćna, ali svakako je snažna poruka da je dosta krađe u ovoj državi", izjavio je predsjednik HNS-ovo Kluba zastupnika Jozo Radoš, koji smatra da je kod takvih procesa nematerijalna šteta puno veća od materijalne te da bi kazne trebale biti vrlo stroge. "Kod takvih postupaka zapravo će nematerijalna šteta biti veća od materijalne, jer se radi o gaženju povjerenja između birača i vlasti koje je vrlo krhko, a i vrlo je neugodan osjećaj legalnosti i legitimnosti svih odluka vlasti koje su usvojene pomoću krađe", precizirao je Radoš.

FIMI Media: Sanader i HDZ su krivi - politička korupcija je zlo! 4

Mišljenja je da se HDZ ne može od toga izolirati jer je, kaže, mnoge dobitke, uključujući i moguće osvajanje vlasti, stranka očito uspjela postići zahvaljujući novcu koji je bio pokraden. "Prema tome, ne može se stranka amnestirati od ovoga jer to nije odgovornost čovjeka ni pojedinaca, nego je odgovornost stranke koja je to učinila", poručio je Radoš.

Laburist Dragutin Lesar presudu gleda kroz prizmu sposobnosti države da oduzme protuzakonito stečenu imovinu. "Ako i kada ova presuda bude pravomoćna, bit će zanimljivo vidjeti sposobnost države da izvrši taj dio presude i oduzme protuzakonito stečenu imovinu, jer u svim dosadašnjim predmetima država je tu padala na ispitu", izjavio je Lesar, ne želeći komentirati prvostupanjsku odluku suda.

"Radi se o iznosima od kojih se ljudima sigurno vrti u glavi, spominju se iznosi od dva, dva i pol, šest milijuna...", kazao je Lesar koji je izračunao da radnik u Hrvatskoj uz prosječnu plaću od 5.500 kuna u cijelom radnom vijeku zaradi 2,6 milijuna kuna. Zbog toga smatra da građanima nisu bitne godine zatvora, nego oduzimanje protuzakonito stečene imovine "i tu država prolazi ili pada, to je sada taj test".

"I nadam se da se nitko, od tih koji bi trebali vratiti protuzakonito stečenu imovinu, neće izvući kroz predstečajne nagodbe, tu prije svega mislim na HDZ koja ima sad šansu u izvršenju ove presude pokazati da je prošao katarzu ili prolazi katarzu", poručio je Lesar. Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je za presudu bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu od devet godina zatvora rekao kako je "malo i dobio za sve što je učinio i oštetio hrvatske građane".

"To se isto odnosi i na stranku, Hrvatsku demokratsku zajednicu koja je proglašena krivom i mora vratiti silne novce. Jedino me zanima kako će vratiti novac i kojim će se metodama poslužiti kada odluka postane pravomoćna, izjavio je Šišljagić za Hinu. Dodao je kako je HDSSB na vrijeme upozoravao i DORH i ostala nadležna tijela o nepravilnostima i kriminalnim radnjama HDZ-a, ali da je, nažalost, trebalo vremena da se "klupko počne odmotavati", pri čemu je u međuvremenu pričinjena ogromna materijalna šteta. "Što se tiče samog HDZ-a, evidentno je da je ta stranka u kaotičnom i neuređenom stanju", rekao je Šišljagić i dodao kako će se presuda Sanaderu i njegovim suradnicima, ali i HDZ-u odraziti na tu stranku.

Uskok, HDZ i Sanader najavili žalbe

Unatoč zadovoljstvu što su svi optuženici proglašeni krivima Uskok će se žaliti na današnju nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media, baš kao i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ u čiji se crni fond, prema sudskoj odluci, slijevao novac zarađen korupcijom.

"Zadovoljni smo presudom, sve optužene osobe su proglašene krivima i ono što je u ovakvim postupcima najvažnije, oduzeta je imovinska korist u iznosu od preko 55 milijuna kuna", rekla je zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak.

Sud je, dodala je, prihvatio da se u odnosu na Sanadera primjeni institut proširenog oduzimanja imovinske koristi, ali na nešto drugačiji način nego što je to tražio Uskok. Tužiteljstvo je predlagalo da se Sanaderu uz 15,2 milijuna kuna koje je prema presudi primio u slučaju Fimi media oduzme i sva imovina čije porijeklo ne može dokazati, u ukupnoj vrijednosti od 23,7 milijuna kuna.

Stoga će tužiteljstvo, osim na visinu kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno, uložiti žalbu i na iznos imovinske korisiti koji bi se Sanaderu oduzeo postane li presuda pravomoćna. "Mišljenja smo da je u konkretnom slučaju tijekom postupka neosporno dokazano postojanje nesrazmjera u iznosu od preko 23 milijuna kuna. Dakle radi se o iznosu nedostojećih sredstava u zakonitim prihodima Ive Sanadera", kazala je Mostečak.

FIMI Media: Sanader i HDZ su krivi - politička korupcija je zlo! 5

Sanaderova obrana: presuda se temelji na iskazu jednog svjedoka

Obrana Ive Sanadera ustvrdila je da je u postupku trebalo zadovoljiti određene standarde suđenja, prije svega standarde dokazivanja ali oni, "ne da nisu održani nego su se srozali". Odvjetnik Čedo Prodanović ustvrdio je da se nepravomoćna presuda temelji jedino na iskazu suoptuženog Mladena Barišića kojeg su demantirali iskazi 60 drugih svjedoka. Dodao je da ni jedan svjedok kao ni materijalni dokaz nije potvrdio njegov iskaz da je Sanaderu dao novac.

Prodanović smatra da Barišić 'de facto' nije optuženi nego svjedok pokajnik. Kazao je da po anglosaksonskom sustavu postoji već uvriježena sudska praksa da se presuda ne može temeljiti isključivo na iskazu iskaza pokajnika, što će im biti jedan od argumenata u žalbi."Od 130 svjedoka koji su ispitani tijekom postupka, predsjednica sudskog vijeća pozivala se na neke". Međutim, dodao je Prodanović, "kao da nismo bili u istoj sudnici" jer je 60 svjedoka demantiralo Barišića.

"O tome na koji načan i koliko je Barišić dao novca Sanaderu nismo čuli ni jednu rečenicu u obrazloženju, a činjenica je da je isključivo na temelju njegovog iskaza utvrđena suma od 15 milijuna kuna koje je on navodno predao Sanaderu", rekao je Prodanović. Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković kazala je pak da je Barišić 21 put davao svoju verziju događaja onako kako je on to zamislio, a da s druge strane nije htio odgovarati na pitanja obrane.

Presuda se po njenom mišljenju temelji na jednom potpuno neprovjerenom iskazu, a obrani nije dozvoljeno da Barišićev iskaz provjerava s drugim svjedocima koji su mogli dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost. Ponovila je i da je Sanaderu teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje, ali da je nakon presude, kao i ranije, rekao tek "idemo dalje". Obranu je naljutilo novinarsko pitanje može li im Sanader platiti obranu pa su predstavnicima medija poručili da se "bave svojim problemima". Žalbu na presudu prema kojoj HDZ, uz pet milijuna kuna kazne, mora vratiti i 24 milijuna nezakonite koristi najavio je i Davorin Budin, odvjetnik prve stranke osuđene za korupciju.

FIMI Media: Sanader i HDZ su krivi - politička korupcija je zlo! 6

HDZ osim presudom nezadovoljan i obrazloženjem

"Iako smo od početka tvrdili da HDZ nije kriv, iako smo uspjeli smanjiti imovinsku korist HDZ-u za šest milijuna kuna naravno da nismo zadovoljni presudom", rekao je Budin. Nije zadovoljan ni obrazloženjem presude u kojem je istaknuto da predsjedništvo HDZ-a nije funkcioniralo jer su čitavo vrijeme tvrdili da je predsjedništvo funkcioniralo i donosilo materijalno-financijske odluke.

Takav stav suda, kazao je, proizašao je iz iskaza svega dva svjedoka, dok svi ostali svjedoci i nalazi državne revizije ukazuju na to da je predsjedništvo HDZ-a funkcioniralo. HDZ-ova obrana nezadovoljna je također što nisu prihvaćene ni njihove brojne druge teze pa je tako proizašlo, kazao je Budin, da je Sanader bio odgovorna osoba HDZ-a. No, Budin je ustvrdio da to nije točno.

"Svi mi koji radimo taj posao jako dobro znamo da to nije točno i da je ono što je poduzimao, ako je poduzimao, poduzimao s pozicije predsjednika Vlade, a ne predsjednika stranke", dodao je Budin. Mačekov odvjetnik kazao je da će o žalbi odlučiti nakon što dobiju pisani otpravak presude. "Ovog časa možemo samo konstatirati da smo osuđeni i da smo dobili minimalnu kaznu", kazao je odvjetnik Tihomir Rubeša. Njegov branjenik nije želio odgovoriti je li zadovoljan presudom. "To nije kategorija nakon suđenja", rekao je. Branitelji ostalih osuđenika nisu komentirali nepravomoćnu presudu.

Pusić: ako se presude potvrde, u pitanju funkcioniranje HDZ-a

Prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da će funkcioniranje HDZ-a biti dovedeno u pitanje ako se pravomoćno potvrde današnje osuđujuće presude zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi media.

"Ako se presude potvrde, radi se zaista o zastrašujućim razmjerima štete i zastrašujućem načinu ponašanja. Jedna je stvar kada se o tome samo govori, ali kad se počinje sudski konstatirati, stavlja cijelu političku scenu u jednu drugačiju perspektivu. Vidjet ćemo kakva će biti pravomoćna presuda, ali ako bude bilo što slično ovome, dovodi u pitanje funkcioniranje političke stranke", rekla je Pusić novinarima.

Milanović: Jesmo li nakon ovoga bolje društvo?

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas se u Canberri, na zahtjev novinara, osvrnuo na nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi Medija:

„Samo zbog interesa medija ću komentirati nepravomoćnu presudu. Ne želim nikome zlo, sud neka odluči svoje, dojmovi u javnosti ostaju, vidjet ćemo na kraju što će presuditi, očito će biti žalbi, u drugom stupnju Vrhovni sud Republike Hrvatske, a onda možda mogu detaljnije komentirati. Ali ovo sve skupa nam kao društvu ne čini dobro i pitanje je jesmo li nakon ovoga bolji ljudi i bolje društvo.“ rekao je premijer.

chevron-right