Na mladima Kambodža ostaje, a što mogu naučiti od Hrvatske?

31. siječnja 2014.

U jeku političke krize koja od srpanjskih izbora potresa Kambodžu, u toj je zemlji održan okrugli stol o izbornoj reformi na kojem su predstavljene GONG-ove zagovaračke akcije za unaprjeđenje izbornih procesa u Hrvatskoj zajedno s onima u Peruu, Libanonu i Maleziji. Ta je čast pripala Suzani Jašić, predsjednici Vijeća GONG-a, koja je od 27. do 29. siječnja 2014.  sudjelovala na ovome događanju koje su organizirali Kambodžanski savez za izbornu refomu (ERA) i Nacionalni demokratski institut.

Vladajuća i opozicijska stranka u Kambodži unatoč ponovljenim pokušajima još uvijek nisu postigle sporazum pa ni politička kriza nije okončana. Naime, jedno od ključnih područja neslaganja je opozicijski zahtjev za novim izborima nakon implementacije izborne reforme za koju se zalažu nevladine organizacije.  I tako Vlada i stranački lideri ponavljaju da su otvoreni za reformu, ali ne pokazuju volju da ona zaista bude i provedena.

Da je bilo neregularnosti i problematičnih aspekata u izbornom procesu, upozorila je ERA u svojem izvještaju o izborima te je dala i preporuke za izbornu reformu. ERA je, naime, i nastala povodom parlamentarnih izbora u Kambodži u srpnju 2013., s ciljem poboljšanja izbornog procesa, a riječ je o koaliciji ljudsko-pravaških, omladinskih, promatračkih i drugih organizacija civilnoga društva.

Dakle, unatoč nepravilnostima i manipulaciji izbornim procesom, na srpanjskim izborima vladajuća Kambodžanska narodna stranka (Cambodian People’s Party - CPP) osvojila je samo 65 mjesta, dok je glavna opozicijska snaga Kambodžanska stranka nacionalnog spasa (Cambodian National Rescue Party - CNRP) osvojila čak 55 mjesta. U odnosu na izbore 2008. godine kad je CPP osvojila 90 od ukupno 123 zastupnička mjesta, srpanjski se izbori mogu smatrati i svojevrsnim porazom CPP-a, stranke koja Kabodžom vlada već dva desetljeća. Iako je CPP proglasio pobjedu, SAD i EU izrazili su zabrinutost izvještajima koji ukazuju na manipulaciju izborima, dok je domaća opozicijska javnost odbacila priznavanje izbornih rezultata.

Na mladima Kambodža ostaje, a što mogu naučiti od Hrvatske? 1

U međuvremenu, u Phnom Penhu i drugim dijelovima zemlje povremeno se događaju masovne demonstracije u organizaciji oporbe, pa se tako u prosincu 2013. okupilo 100.000 ljudi u jednima od najvećih mirnih demonstracija koje je Kambodža ikada vidjela, a tada je premijer Hun Sen, jedan od najdugovječnijih premijera na svijetu, pozvan na ostavku. Hun Sen je na vlasti od 1985. godine kad ga je za premijera imenovala Vlada pod kontrolom Vijetnam, a ujedno je i najdugovječniji ne-kraljevski lider u jugoistočnoj Aziji.

Visoka napetost u Kambodži

Od srpanjskih izbora, Vlada, policija i vojska pokazale su iznenađujuću suzdržanost prema prosvjednicima, koji kolidiraju i s masovnim štrajkovima radnika tekstilne industrije zahtijevajući udvostručenje minimalne plaće.  No, u siječnju 2014. tenzije dostižu točku vrenja u kojoj se vojska okomila na prosvjednike, uništavajući njihova taborišta, uhićujući više desetaka građana, nasilno raspršujući okupljanja i nasumice pucajući na prosvjednike. Najmanje pet civila je ubijeno, mnogi su ranjeni, a nekoliko desetaka uhićeno bez pravne osnove.

Istovremeno, Vlada je uputila sudske pozive glavnim oporbenim čelnicima i dok se „dok se ne uspostavi red suspendirala Ustav zabranivši sva javna okupljanja za više od 10 ljudi. Međutim, napetosti u Phnom Penhu ostaju visoke – dok se pregovori između vlasti i opozicije nastavljaju baš kao i okupljanja unatoč zabrani vojska rastjeruje prosvjednike.

Ranije spomenuti Hun Sen lider je Kambodžanske narodne stranke koja vlada Kambodžom od 1979. kada je uz vijetnamsku pomoć svrgnut režim Crvenih Kmera. 1993. uspostavljena je višestranačka demokracija i CPP je bio u koaliciji s rojalistima, no 1997. provodi krvavi puč i čistke te od tada nesmetano vlada pobjeđujući na izborima.

Što se promijenilo?

Stranka dakako ima brojne sljedbenike jer se Hun Senu i CPP-u pripisuje zasluga svrgavanja režima Crvenih Kmera te vođenje Kambodže tijekom najznačajnijeg razdoblja kontinuiranog mira i gospodarskog rasta, što je, u kombinaciji s nedostatkom oporbene kohezije, pomoglo da CPP glatko pobjedi na parlamentarnim izborima 2003. i 2008.

No, prošlogodišnji su izbori drugačiji, i to iz niza razloga, naime, dvije najistaknutije oporbene stranke spojile su se u CNRP, a oporbeni čelnik Sam Rainsy vratio se iz dobrovoljnog egzila nakon kraljeva pomilovanja poslije višekratnih politički motiviranih optužbi i osuda. Također, mladi ispod 30 godina koji u Kambodži čine oko 75 posto populacije javljaju se kao glavna snaga unutar biračkog tijela koje više ne diraju ni sjećanja, niti aluzije na Crvene Kmere, i koji su, spojeni preko mobitela i društvenih mreža, postali stup kambodžanske oporbe.  Svi ovi faktori rezultirali su najlošijim izbornim rezultatom za vladajuću stanku od 1997. koja je osvojila samo 48,8 posto glasova ukupnog biračkog tijela i tako izgubila 22 mjesta u parlamentu.

chevron-right