Za prosperitet Vukovara uz napor svih i poštivanje ljudskih prava

04. rujna 2013.

Povodom zbivanja u Vukovaru organizacije civilnoga društva okupljenjene u Platformu 112 iskazale su punu podršku uspostavi demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i  prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kako ističu u priopćenju koje ovdje možete pročitati u cijelosti:

Vezano za trenutne događaje oko uspostave dvojezičnosti i ćiriličnih tabli u Vukovaru, Platforma 112 – koja okuplja nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, želi iskazati svoju punu podršku uspostavi demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i  prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Način na koji se određene društvene skupine odnose prema ovom zakonskom pravu standardiziranom u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina krajnje je netolerantan, nasilan i demokratski opasan, a posljednji događaji pokazuju, da je u Hrvatskoj još uvijek vrlo nizak stupanj društvenog senzibiliteta prema drugom i drugačijem – pogotovo prema srpskoj nacionalnoj manjini.

Kao što je poznato, jedan od osnovnih uvjeta za priključenje Hrvatske Europskoj uniji bilo je rješavanje pitanja vezanih za vladavinu prava i zaštitu prava nacionalnih manjina koja oni uživaju temeljem postojećih zakonskih propisa. Puna implementacija dvojezičnosti je evropska obaveza Hrvatske te važan civilizacijski aspekt zaštite ljudskih i manjinskih prava nacionalnih manjina presudan za razvoj kulturne autonomije i zaštite identiteta. Svako opstruiranje ovog standarda Hrvatskoj ruši međunarodni kredibilitet te negativno utječe na konsolidiranje mlade hrvatske demokracije i zaštitu ljudskih prava. Pogotovo je zabrinjavajuće što se to radi na ovako nasilan način prepun govora mržnje, netolerancije i ksenofobije.

Protivnici poštivanja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina već nekoliko dana daju netočne i lažne izjave kako je provođenje dvojezičnosti u Vukovaru nezakonito te u isto vrijeme osporavaju rezultate popisa stanovništva iz 2011. koje je provodilo neovisno državno tijelo po istoj proceduri u svim gradovima i općinama u RH pa tako i Vukovaru.

Također ističemo i veliku količinu licemjerja kod političkih predstavnika kako većinskog tako i manjinskog naroda koji su svojim glasovima podržali poštivanje manjinskih prava u gradu Vukovaru a sada peru ruke od svoje odluke te više ili manje suptilno podržavaju prosvjede.

Glavni akteri ove „antićirilične histerije“ usmjereni su ka svojim interesima i ne vode računa o samom gradu Vukovaru i posljedicama koje će njihove neprimjerene izjave i postupci prouzročiti u danima kada ova tema ne bude u fokusu javnosti. Za prosperitet grada Vukovara potreban je zajednički napor svih njegovih građana uz puno poštivanje ljudskih i manjinskih prava te konačno razrješenje svih otvorenih pitanja proisteklih iz rata.

Silna količina agresije uperena protiv jedne nacionalne manjine ovih dana u Vukovaru je zabrinjavajuća, a sprečavanje provođenja zakona te uništavanje državne imovine uz slanje poruka netolerancije, mržnje i pozivanja na nasilje traže jasnu i glasnu demokratsku reakciju i osudu. Zbog toga Platforma 112  upozorava na svu ozbiljnost problema te posljednje događaje oko uspostave dvojezičnosti u Vukovaru vidi kao diskriminaciju manjine i grubo kršenje ljudskih prava i sloboda.

chevron-right