Pravna stabilnost ne smije biti cijena ekonomskog rasta

24. srpnja 2013.

Platforma 112 pozvala je sve članove izvršne vlasti da se suzdrže od napada na sudsku vlast, a posebice od izravne konfrontacije s pojedinim sucima oko načina na koji će rješavati predmete koji su u tijeku.

Priopćenje Platforme 112 prenosimo u cijelosti:

Od Vlade i svih njenih ministara tražimo da se dosljedno drže ustavnog načela trodiobe vlasti i da se ni na koji način ne upliću u donošenje sudskih odluka, konkretno u odluku pojedinog suca da temeljem zakona i svog diskrecijskog prava (pa i obveze) zatraži ocjenu ustavnosti bilo kojeg propisa kojeg je dužan provoditi, čak i u slučaju kad vjeruju da sudac nema dovoljno valjanih argumenata. U suprotnome, Vlada podriva ionako krhku pravnu stabilnost u Hrvatskoj.

Upozoravamo da je u svakoj razvijenoj demokraciji nezamisliv ovakav javni obračun i napad na suca od strane najviših predstavnika Vlade, bez obzira na motive zbog kojih je sudac Mislav Kolakušić donio odluku i bez obzira na neodobravanje izvršne vlasti, sindikata i tvrtki uključenih u predstečajne postupke pa čak i onda kada takva odluka može negativno utjecati na sudbine radnika tvrtki u predstečajnim postupcima. 

Čak i ako uzmemo u obzir zaista velik napor i želju ministra Slavka Linića da kroz institut predstečajnih nagodbi spasi posrnule gospodarske subjekte te svima važna radna mjesta, napominjemo da Hrvatska nije proglasila izvanredno stanje i da izvršna vlast ne može jednostavno suspendirati osnovna načela funkcioniranja uređene  države, konkretno Ustavom uređeno načelo  trodiobe vlasti.

Također želimo podsjetiti ovu i sve buduće vlade da su pravosudna tijela odgovarajuće i zakonito preispitivala i procesuirala slučajeve povezanosti izvršne vlasti s kriminalom, a što je ministar Linić sucu Kolakušiću posebno zamjerio, danas se zasigurno ne bismo bavili suđenjima bivšem premijeru Ivi Sanaderu, bivšim ministrima Branimiru Rončeviću i Damiru Polančecu, kao i mnogim drugima koji su se obnašajući javnu dužnost ogriješili o zakone RH.

chevron-right