"Nema alternative, voli me ili ostavi"

01. srpnja 2013.

Dok se na Trgu bana Josipa Jelačića održavala središnja proslava svečanosti ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, na Trgu Franje Tuđmana također se održavala proslava, ali na ponešto drugačiji način, i to u izvedbi nezavisne kulturne scene i civilnoga društva.

Audio-video-jestiva instalacija, uz kontrolirani happening pod nazivom KroaTisch-EU Freundschaft događanjem podnaslovljenim „Nema alternative, voli me ili ostavi“, Željko Zorica, Domino, Festival prvih i Platforma 112 pozvali su na "zajedno stvaranje hrvatsko-europsko društvo prijateljstva“, poigravajući se pojmovima i slikama hrvatske i europske tradicije, političkim frazama, ceremonijalnom pompoznošću i državničkim ikonografijama.

Svetost slavljenja pristupa Uniji u kontroliranom happeningu KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF)  s velikom umjetničkom instalacijom bila je popraćena čitanjem tekstova zakletvi državnika od strane umjetnika i aktivista, pjevanjem himne i video projekcijama uz ironijski odmak od povijesti i povijesnih trenutaka.  Publika je mogla sudjelovati na pikniku pod zvijezdama tijekom trajanja happeninga, a nakon ponoći, odmah po službenom ulasku u Europsku uniju, moglo se ući i u sam prostor vizualno atraktivne i impresivne javne instalacije.

Zajedno s udrugom Domino i 11. Festivalom prvih, u projektu je sudjelovala i Platforma 112 u kojoj se nalazi 70-ak hrvatskih organizacija i koalicija, čime je obilježen i doprinos civilnog društva te nevladinog sektora tranzicijskom procesu Hrvatske te ulasku u EU.

chevron-right