«Ljepotica i zvijer - mali kompendij hrvatskog regionalizma»

08. svibnja 2013.

Pred ulaskom u Europsku uniju Hrvatska ni nakon 20 godina nije još raščistila sama sa sobom pitanje regionalizma, kojem se opiru sve političke stranke jer unatoč deklarativnoj podršci decentralizacije, upravo njima i odgovara brojna lokalna birokracija – upozoreno je u Zagrebu na predstavljanju knjige »Ljepotica i zvijer - mali kompendij hrvatskog regionalizma«, čiji je autor Neven Šantić, poznati novinar i publicist te član Vijeća GONG-a.

«Hrvatska je kao trkač olovnih nogu s olovnim kuglama oko njih, no nijedna politička opcija s time se ne želi uhvatiti u koštac, a sve je počelo u devedestima prošloga stoljeća kada se regionalizam doživljavalo kao uvod u raspad države. Tada su uvedene županije kao loša institucionalna inovacija koja je i dovela do brojnih problema s kojima se danas hrvamo., ali ispada da je to, premda ne više vrući, ali još uvijek dovoljno topli kesten kojim se nitko ne želi baviti», prof. dr. Ivan Koprić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, jedan od recenzenata knjige u izdanju Naklade Jesenski i Turk.

Upravo ona mogla bi, smatra, olakšati probijanje otpora regionalizmu jer je nabijena pozitivnom energijom, naime, «nije suhoparno dosadna, nego je Šantić tom pitanju uspio udahnuti život zahvaljujući svojem prepoznatljivom vrlo osebujnom stilu, a piše činjenično utemeljeno i angažirano».

Tko je ljepotica, a tko zvijer?

Šantić je, kako je i sam kazao, nažalost, jedan od rijetkih novinara koji godinama prati ovu «marginalnu» tematiku i u svojoj knjizi je doista ispisao malu povijest hrvatskih regionalističkih pokušaja, projekata i nosilaca od kojih nijedan nije ostvaren. I to unatoč činjenici da je stanje s 20 županija i mnogobrojnim općinama te gradovima neodrživo, oko čega se slažu više – manje svi, ali rješenja nikako nema. 

Razlog tome leži u, smatraju recenzenti i autor, političkim strankama jer one od takvog sustava žive što bi zasigurno bilo teže kada bi postojalo samo četiri ili pet regija. «Zvijer« je, dakle, taj stari centralistički sklop koji se nikako ne želi odreći svoje moći, premda bi onima kojima on odgovara upravo on mogao biti ljepotica, objašnjenje je naslova knjige.

«To čudo(vište) kao duh kruži Hrvatskom i ne nalazi spokoj u hrvatskom ustavnom procesu», kazao je prof. dr. Vedran Đulabić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, jedan od recenzenata knjige, koju smatra «vrlo informativnim prikazom svih regionalističkih stranaka u Hrvatskoj od kojih mnoge danas nisu niti prisutne pa može poslužiti i kao svjedok vremena, ali i svima onima koji će se ubuduće baviti ovom idejom». 

 

chevron-right