Dojave izbrisanih iz biračkih popisa

14. travnja 2013.

Nakon zatvaranja birališta, GONG zaključuje kako su izbori članova u Europski parlament prošli bez većih nepravilnosti, osim što su građani, posebno uoči i nakon zatvaranja birališta, GONG-u pojačano dojavljivali nemogućnost glasanja zbog toga što su izbrisani iz popisa birača.

Iz popisa birača izbrisani su svi birači koji su nakon 3. travnja 2013. pokrenuli postupak izrade nove osobne iskaznice zbog isteka stare iskaznice, neovisno o tome što su trebali biti uključeni u popis birača. GONG je zaprimio značajan broj dojava birača u toj situaciji koji, međutim, nisu htjeli iskoristiti mogućnost da tijekom dana izvade potvrdu koja bi im omogućila glasanje. K tome, GONG je zaprimio nekoliko poziva birača starije dobi koji nisu na popisu iako imaju trajnu osobnu iskaznicu.

U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je zaprimio šest dojava građana iz Zagreba, Zadra, Splita i Bjelovara nezadovoljnih time što su birački odbori složili glasačke listiće tako da se javno vide njihovi serijski brojevi.

Potaknuti dojavama građana iz Zagreba, Imotskog, Župe Dubrovačke i Darde da pojedini članovi biračkih odbora predloženi od strane HDZ-a vode evidenciju tko je od njihovih članova glasao, GONG podsjeća da članovi biračkih odbora moraju obavljati isključivo aktivnosti propisane zakonima te uputama Državnog izbornog povjerenstva. Vođenje evidencije o izlasku birača na izbore može otvoriti mogućnost za nezakonit utjecaj na birača da glasa ili ne glasa, što je regulirano Kaznenim zakonom.

Nadalje, s obzirom da su neki birači bili zbunjeni promjenom lokacije nekih biračkih mjesta u odnosu na prethodne izbore, GONG poziva nadležna tijela da pravovremeno obavijeste zainteresiranu javnost o ovakvim promjenama, barem na način da na dan provođenja izbora izvjese obavijest o promjeni adrese na lokaciji na kojoj se biračko mjesto prethodno nalazilo.

U odnosu na kršenje izborne šutnje, GONG je zaprimio dojave građana o neprimjerenim SMS porukama poslanim najviše u ime HDZ-a, ali i HSS-a i SDP-a, kao i u crkvama tijekom misa. Istovremeno, prijave su stizale i u odnosu na društvene mreže, konkretno zbog postova na Facebooku kojima se promoviralo određene kandidate.

Što se tiče današnjeg referenduma o gradnji vjetroparka Zvirjak u sva tri naselja Općine Fužine (Lič, Fužine, Vrata), GONG je zaprimio prijavu udruge Eko Kvarner, Podružnice Fužine, o tome kako su njihovi promatrači odbijeni s obrazloženjem da promatranje nije predviđeno Zakonom o referendumu. S obzirom da takvo tumačenje Zakona o referendumu predstavlja korak unatrag u demokratskom procesu jer je promatranje bilo dopušteno prije godinu dana na državnom referendumu o pristupanju RH EU, slučaj je prijavljen Državnom izbornom povjerenstvu.

chevron-right