"Osuđujemo napad Ivana Miklenića na Građansku akciju!"

11. travnja 2013.

Platforma 112 iskazuje podršku članovima Građanske akcije, a osuđuje napad Ivana Miklenića, autora članka "Protiv nasilničke politike" objavljenog u Glasu Koncila.

Ivan Miklenić u svom članku brani stajališta prosvjednog skupa "Ne ćirilici", istovremeno pozivajući državno odvjetništvo da se pozabavi članovima/cama Građanske akcije zbog govora mržnje! Neshvatljivo je kako i gdje Miklenić nalazi argumente za odobravanje poruka jedne vrlo brojčane skupine koja se otvoreno suprotstavlja i niječe odredbe Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dok  drugoj, daleko malobrojnijoj skupini građanki i građana, brani pravo na izražavanje svojega mišljenja. 

Jedno je s nečijim se mišljenjem ne slagati, a sasvim je druga stvar prozivati i pozivati represivni aparat države da poduzme mjere protiv onih čije nam mišljenje smeta. Platforma 112 izrekla je stav o aktivnostima vezanim uz zahtijevanje zabrane korištenja ćirilice u Vukovaru,  pisma koje je jedno od triju starohrvatskih pisama, ali nam nikada nije palo na pamet da zahtijevamo zabranu skupa ili kazneno gonjenje sudionika/ce iako smo svjedočili i govoru mržnje i prizivanju nereda u državi.

Otkuda Mikleniću pravo da se postavlja kao prijeki sudac koji odlučuje što je pravo a što krivo? Moć i snaga Katoličke crkve koju predstavlja i čiji je glasnogovornik? Brojnost i glasnost skupa koji mu je pri srcu? Vjerojatno sve od navedenoga.

No, tim prije, trebamo zaštiti sve građanke i građane koji su manjina, koji se ne slažu s bukom koju podižu organizirani i zaštićeni, jer u državi koja tvrdi da je demokratska, svatko ima pravo izreći svoj stav i mišljenje na nenasilan način.

Prijezir i ironija nisu govor mržnje, gospodine Mikleniću! I Vi, ma koliko se s nekim ne slagali, nemate nikakvo pravo tražiti da se nekoga hvali a druge procesuira.   

Građanska akcija izrekla je svoj stav o Vašem istupu: „Poruka s oltara glavnom državnom odvjetniku Bajiću da se pozabavi Građanskom akcijom vrlo je blizu pozivu na obračun svekolikog katoličkog korpusa s nepoćudnim stavovima Građanske akcije, a manipuliranje pojmom demokracije podsjeća na fiktivne optužbe i manipulacije inkvizicijskog protjerivanja vještica u srednjem vijeku. Ovakva retorika opasna je za cijelo civilno društvo.“

Slažemo se s ovim stajalištem Građanske akcije, i najoštrije osuđujemo poruku Vašeg teksta, Ivane Mikleniću.

chevron-right