„Provođenje zakona o prebivalištu pokazalo se potrebnim“

13. ožujka 2013.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ocijenio je danas kako se pokazalo potrebnim provođenje Zakona o prebivalištu, a postupanja policije s time u vezi ispravnima. "Policija diljem Hrvatske obavlja poslove i sve što je dosad utvrđeno pokazalo je da su postupanja ispravna te da je bilo potrebe za provođenjem Zakona o prebivalištu", izjavio je ministar Ostojić ispred Vlade. Napomenuo je da je bilo slučajeva u kojima, od 1200 provjerenih, čak više stotina osoba ne živi na tim adresama.

Na novinarski upit što s njima, ministar Ostojić pojasnio je: "Postupak je vrlo jednostavan - zatraži se odjava od strane policije, a svi se naravno, na to kasnije imaju pravo žaliti".  Na pitanje ima li bojazni za osobe koje su u programu stambenog zbrinjavanja i koje zato imaju prebivalište, ministar Ostojić rekao je da je to zakonom definirano i da tu nema nikakvog straha. Rekao je i da su netočne informacije vezane uz osobe kojima su istekle osobne iskaznice. "Širi se vijest u BiH da se njima oduzima pravo na prebivalište što nije točno. Samo se radilo o isteku osobnih iskaznica", dodao je Ostojić.

Mlakar: Tražim da nam se obrati Ranko Ostojić

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar zatražio je jutros da im se u Saboru obrati ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zbog kako je kazao, čestih pritužbi građani iz rubnih dijelova Hrvatske prema granici s BiH, jer zbog stalnih policijskih provjera njihovih prebivališta moraju po cijeli dane biti kod kuće. „Policijske ophodnje su česte, a ako ih ne zateknu brišu ih iz prebivališta“, poručio je Mlakar u Hrvatskom saboru nakon stanke koju je zatražio HDZ, a zahtjevu su se pridružili i SDP, HDSSB i Laburisti.  Zašto se takve kontrole ne provode tamo gdje je stanovništvo Vukovara tražilo da se ponovi popis stanovništva, tvrdeći da oni koji su prijavljeni u Vukovaru tamo ne prebivaju, zapitao se. Podsjetio je kako je njegova stranka prilikom donošenja Zakon o prebivalištu upozoravala da predložena rješenja nisu dobra. „Čini se da je iz vlade otišao krivi Ostojić“, ustvrdio je Mlakar optuživši vladajuće da žele dovesti u pitanje zakonitost predstojećih izbora.

SDP-ov zastupnik Igor Dragovan oštro je odbacio takve optužbe. „Red se mora uvesti“, poručio je Dragovan podsjećajući kako je na tragu izmjena zakona o prebivalištu bila i prethodna vlada, no onda je isti završio u ladici nekog ministarstva. Laburist Branko Vukšić i HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić naglasili su kako bi zakon trebao biti jednak za sve hrvatske građane. „Uvođenje reda je ispravna stvar, ali isti bi kriteriji trebali vrijediti u svim dijelovima Hrvatske – od graničnih područja s BiH do Vukovara“, poručio je Vukšić. S njim se složio i Salapić koji je ustvrdio kako „kada god se teško živi mi se vraćamo u prošlost i otvaramo rane Vukovara“. Predsjedavajući Josip Leko kazao je kako će zahtjevi biti upućeni nadležnom ministarstvu te će se vidjeti provedba zakona.

 

chevron-right