Hrvatska kao predvodnica europskih trendova socijalne inkluzije?

07. studenoga 2012.

Usvajanjem alternativnog rješenja za neustavne odredbe Prijedloga Zakona o registru birača Hrvatska ima priliku poslati snažnu političku poruku da poduzima mjere za uklanjanjem prepreka za puno sudjelovanje i integraciju osoba s invaliditetom u političkome životu zajednice. Kao takva može poslužiti za primjer ostalim zemljama i biti predvodnica europskih trendova u području socijalne inkluzije.

Prijedlog Zakona o registru birača sadrži diskriminatorne odredbe protivne čl. 45. Ustava Republike Hrvatske i čl. 29. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, upozorava Platforma 112 te nudi prijedlog alternativnog rješenja, koji u cjelosti možete pročitati ovdje.

Naime, kada se uzme u obzir omjer broja osoba potpuno lišenih poslovne sposobnosti i ukupan broj birača, dolazi se do zaključka da uopće ne postoji rizik po stabilnost izbornog sustava i rezultata izbora. I to stoga jer broj osoba koje su dosad potpuno lišene poslovne sposobnosti iznosi svega četiri promila potencijalnih birača disperziranih kroz sve izborne jedinice na području Republike Hrvatske.

Time je mogućnost zlouporabe njihovim glasovima svedena na razinu pojedinca, a što se pak prvenstveno treba i može otkloniti  primjenom svih postojećih odredbi i postupaka za osiguranje slobodnih i poštenih izbora. Prema tome, mogućnost zlouporabe nikako ne može biti razlog za ograničenje ili oduzimanje biračkog prava tisućama punoljetnih osoba, zaključuje Platforma 112.

chevron-right